tisdag, augusti 26, 2014

Fler arbetsgivare ger högre lön!

Förtroendet för Alliansregeringen är stort.

Ja, något alternativ finns inte eftersom Socialdemokraterna för allt smör i Småland inte vill erkänna att de måste regera ihop med Vänstern.
V visar nu sitt rätta jag och vill lägga det mesta under staten. S hänger på.

Det är inte samma sak som att byta huvudman för skolan. Eller byta huvudman i vården för den delen. Vi vill ha de privata alternativen kvar.
Det gör vi för att alla ska ha samma chans och kvalitet oavsett var man bor. Sen kommer rektorn eller vårdchefen alltid att sätta sin prägel på sin skola eller vårdinrättning, och det ska dom göra.

Igår hade vi på Länssjukhuset ett "rundabordsamtal" med Vårdförbundet. Mycket trevligt ordnat och bra att ta del av tankar och erfarenheter.
Jag förundras över att det i stort sett är samma personalpolitik - eller brist på personalpolitik- som under mina trettio år som narkossjuksköterska.

Sedan jag blev klar specilistsjuksköterska 1972 har ju den medicinska vården och utvecklingen i övrigt gått framåt med raketfart, men för sjuksköterskorna är vardagen och arbetsbelastningen sig ganska lik.

Det goda har hänt att sjuksköterskor nu arbetar även i kommunal vård och omsorg. Fler arbetsgivare innebär konkurrens om sjuksköterskorna och jag ser gärna ännu fler alternativ för sjuksköterskor.

Då slipper vi åka till Norge för att spara ihop till det lilla extra man vill ha. Även om det också är inspirerande att byta arbetsplats ibland. Det borde ingå i jobbet att kolla runt på andra kliniker och ta med sig det bästa hem.

Folkpartiet föreslår nu karriärtjänster även inom vården och det är helt nödvändigt att man vågar ge några skickliga sjuksköterskor mer betalt än andra.
Det kräver dock ett ledarskap som inte finns överallt ännu.

Löneutvecklingen är rent bedrövlig och den enda gång man kan höja sin lön är egentligen vid anställningstillfället. Men sen jämnas det ofta ut eftersom det inte finns en acceptans för differentierade löner.

Det är ett roligt jobb som ger snabb tillfredsställelse från patienterna och det är både en välsignelse. Men även en förbannelse när lojal personal sliter ut sig, trots att arbetsgivaren inte belönar de bästa som stannar kvar i vården och hos patienten.

Inga kommentarer: