torsdag, augusti 07, 2014

Viktigare med kvalité än kvantitet


Socialdemokrater som tycker det är förskräckligt att bara hälften kommer in på sitt förstahandsval i  utbildning för  sjuksköterskor. 
Titta hur det gått för lärarutbildningen där varje sökande kommit in.
Kontrollera först varför vi har en sjuksköterskebrist.

Kolla hur ni kan få sjuksköterskor att stanna kvar och utvecklas i vården.
Gör yrket attraktivt så att fler söker.Det är snarare oroande om 100% kommer in på sina förstaval.
Om det är någon som försökt komma in till sjuksköterskelinjen i flera år kanske det istället är klokt att förbättra det som saknas för att man inte kommer in.

När jag sökte till min grundutbildning som sjuksköterska i slutet av sextiotalet var det ca 600-700 som sökte till en klass på ca trettio personer.
Min specialutbildning fick man bara  i Stockholm, Göteborg och Malmö, trots att det var en brist på sjuksköterskor även då. Det förändrades ju senare.

Det har skett en fantastisk utveckling i sjukvården sen dess. I Stockholm kunde människor stå i kö i många, många  år för de vanligaste sjukdomarna. Transplantationsvården utvecklades och man kunde göra alltfler avancerade operationer.
Under Alliansregeringen har köerna minskat och förebyggande arbete pågår i vartenda gym och motionsspår i landet. Dessutom vet vi idag rökningens effekter och alla borde fatta att det är livsfarligt.

Folkpartiets landstingsråd Pierre Edström presenterade i veckan ett utmärkt tiopunktsprogram för sjukvården här.
Jag vill inte i framtiden behandlas av sjuksköterskor som  antagits till utbildningen för att någon öppnar nya utbildningar på löpande band. Det kommer inte heller att ske under en alliansensledning. Vår partiledare och utbildningsminister Jan Björklund har prioriterat kvalitet före kvantitet.
Inga kommentarer: