måndag, november 17, 2014

Vi måste vara bäst - hela tiden!

Idag kommer åter nya oroande rapporter om Japans tillväxt. Eller avsaknad av tillväxt . Japan har använt sitt räntevapen och kan inte vara någon förebild på det området.
Men Japan har demografiska problem bl.a. för att man inte har det ordnat med förskola och välfärd. Nu minskar barnafödande och befolkning drastiskt och en söt liten hund har istället för barn fått bidra till familjebildningen.  På grund av en väldigt restriktiv invandringspolitik får man heller inte de människor som kunde bidra till  utvecklingen eller ta hand om den växande gruppen äldre.

Viss arbetskraftsinvandring börjar diskuteras men många miljoner satsas också på forskning om robotar som kan ta hand om vissa tjänster för äldre.

En krympande ekonomi ska inte förenklas, men man kan konstatera att  Japan ligger efter Sverige inom området jämställdhet och liksom i södra Europa måste välfärden förbättras så att det inte med automatik blir kvinnan i familjen som efter barnafödande ska stanna hemma och i tur och ordning passa upp på man, barn, husdjur och åldrande föräldrar.

Men bilden vi har av Japan är ju framgångssagan från Made in Sweden till Made in Japan. Var det bara en saga? Just nu konsumerar inte japanerna utan sparar tydligen  sina pengar i madrassen. Nästan alla västländer, även vi, vill tro att just vår egen produktion och varor är de bästa.

Den dagen vi tror det är vi ohjälpligt efter. Då hjälper det inte att vår upplevelse (som är så trendig just nu) är att vi är bäst. Just nu är vi i Sverige kanske bäst på jämställdhet, men…Vi måste vara bäst – hela tiden!

Inga kommentarer: