torsdag, december 18, 2014

Låt oss satsa på ETT kraftcentrum!

Igår avslutade jag mitt uppdrag som ersättare i Regionförbundet. Det har varit ett mycket intressant uppdrag, men det demokratiska underskottet är lika stort som när förbundet bildades.

Det är hög tid med direktval till Regionförbundet, för det skulle vila ett större ansvar på ledamöterna att diskutera regionfrågor med regionens invånare.
Nu är ju beslut fattat om att vi inte ska ansöka om att bilda en storregion, och det tycker jag är otroligt sorgligt.
Nu fortsätter diskussionen och dragkampen mellan norra och södra länet som den alltid gjort .
Norra länet har Linköping som sin residensstad, men får inga regionpengar därifrån. Kalmar län/region/landsting är bidragsgivare och också det huvudsakliga underlaget till Västerviks sjukhus och bl.a. därför tar Västervik och Vimmerby inte steget fullt ut och tillhör Östergötland, vilket annars vore mer naturligt.

För att kraftsamla behöver en region ETT kraftcentrum och  det är av natuliga skäl Kalmar. Men trots allt tal om konsensus muttras det om "att Kalmar tar allt".

Det uppstod också en ganska dyster diskussion kring höghastighetståg och den förhandling som nu inleds om sträckningen. Det var bara dysterkvistar här med istället för att se det positiva en höghastighetsbana får för hela landet.

Nu börjar också en ny programperiod om Östersjöprojekten och här finns ju stora chanser om man ligger i framkant och lyckas bilda ett samarbete om infrastruktur och tillväxtsatsningar med  andra länder kring Östersjön och med Blekinge, Kronoberg och Skåne.

Vi behöver så innerligt en större region och då får vi skapa den på olika vis. Vi behöver också direktval!

Inga kommentarer: