tisdag, februari 10, 2015

EN MASSA OTUR!

Jag berättade ju i en tidigare blogg om Gesällen i Kalmar där bygglovet kraftigt avviker från detaljplanen. Detaljplanen beslutas i fullmäktige medan ” de små avvikelserna”  i just detta bygglov delegerades inom samhällsbyggnadsnämnden. Delegering i Kalmar kan verkligen betyda otur för skattebetalarna.

Oturligt nog var det bråttom att få in pengarna 26,6 miljoner från försäljningen eftersom kommunens majoritet i sin budget redan räknat in trettio miljoner . Bokslutet var i fara!

Oturligt kan jag tycka det var, att inte majoriteten såg till att få in de 26, 6 miljoner som vi beslutat att markförsäljningen skulle ge. Jag kan inte minnas att vi gav någon prutmån på beloppet? Dessutom har man i vanlig ordning minskat på kravet av antalet parkeringar och tillåtit ökat antalet bostäder, vilket kommunen istället borde få kompensation för.

Jättemycket otur har de tjänstemän haft som nu inte heller vet vilken av alla beskrivningar av avvikelserna i bygglovet, som de lämnat ut till sakägarna. Var det den där avvikelserna tydliggjorts eller den där de knappt syntes…

Bara sakägarna får överklaga och det är ju oturligt för alla som med sin kompetens verkligen borde vara  sakägare och som tycker att allt detta är helt rättsosäkert.

Den som verkligen satte ljuset på bristerna och ville väcka detta som ett tillsynsärende har otur att varken kommunen  eller  länsstyrelsen är intresserade av att granska detta.

Kan det i sin tur bero på att länsstyrelsen hade en sådan våldsam otur att de råkade ge  bygglovsärendet  för  prövning till den tjänsteman som åkt på semester tills prövningstiden var över?!

Som den tillfrågade politikern i samhällsbyggnadsnämnden så finurligt uttrycker det: ”det är ingen som har överklagat det så i den meningen är det lagligt”. Otur men  det är så Kalmarmodellen med socialdemokrater, vänsterpartister och centerpartister ser ut.
Att de styr är riktig otur för Kalmar, tycker jag.

 

 

Inga kommentarer: