tisdag, oktober 31, 2017

Historien upprepar sig

Historien från Salveprojektet upprepade sig igår när Kalmar kommun än en gång ska satsa sig ur krisen efter ett borgensåtagande med ett övertagande av Guldfågeln Arena.

Vi liberaler välkomnade år 2007 ett privat initiativ till Arena i Kalmar! Vi biföll en avsiktsförklaring med kommunalt föreningsstöd 5,8 miljoner (indexuppräknat) /år till KFF   och ett  kommunalt engagemang med 24 miljoner för träningsplaner och 45 miljoner för infrastruktur  i anslutning till Arenan.

Den överenskommelsen bröt socialdemokraterna 2008 när beslut togs om
med ytterligare 100 miljoner kr i kommunal borgen och ytterligare 29 miljoner till KFF.

Vi vet ju av erfarenhet från bl. a. Salveprojektet att borgensåtaganden är väldigt kostnadsdrivande och så har det också blivit med åtagandet i Arenaprojektet.
Kommunen gick för två år sedan in och tog över den säkerhet som banken krävt, och detta var första varningssignalen, eftersom kommunens risk nu var ännu större  fanns det nu och ur Arenabolagens synvinkel inga incitament att spara. Det köptes mitt under en ekonomisk kris, en del spelare och man räddade kontraktet. Man klagade på att gräset slits för mycket av att användas en gång i veckan.  Ändå har, i svar på överklaganden, kommunen lutat sig mot att Arenan skulle användas till så mycket mer än fotbollen och vara till nytta för allmänheten i kommunen.

Socialdemokraterna köper nu för skattebetalarnas pengar en Arena och vad gör kommunen om KFF eller IFK Kalmar i en framtid säger att de behöver mycket mer pengar för att ha råd att hyra Arenan. Hyran är redan nu lågt ställd och avtalet synes redan nu skrivet på  KFF:s  villkor

Det finns ju så klart en vilja hos vänstern och socialdemokraterna att fånga i så mycket som möjligt i den socialistiska kontrollen. Kostar det för mycket så höjer de skatten, som de också gjorde år 2009. Vi vill inte höja skatten mer.

Jag vill ju som liberal vill ju att människor ska få behålla så mycket som möjligt av sina intjänade pengar. Kommunen, tycker vi, ska arbeta med att högsta kvalitet ska nås i  kärnverksamheterna och låta människors val styra vad, eller välja själva vilken underhållning de vill lägga pengar på.

I Kalmar är ju övriga föreningsidrotten kraftigt eftersatt.
Nu presenterade socialdemokraterna väldigt lägligt för e Arenabeslutet ett  idrottspaket. Löften till idrotten  är återkommande varje valår och i princip ofinansierade även denna gång.

Friidrotten, simhallen, ishallen och även kulturcentrum har varit med i olika ”satsningar” i minst tio år tidigare.

Nu ska kommunen köpa arenan för 244 miljoner kronor. KFF får även denna gång några miljoner som beskrivs som ett ”engångsbidrag”,  men jag, och flera med mig, finner det ganska troligt att kommunen också  i framtiden måste satsa sig ur krisen ett antal gånger så som kommunen tvingades göra i Salveprojektet.  Där  höll man länge skenet uppe med gratisbiljetter och god marknadsföring, men det var ett enormt dyrt projekt för skattebetalarna.

Historien upprepar sig redan nu.

Inga kommentarer: