fredag, augusti 03, 2018

Faran är inte över!


Tack till alla inblandade för fantastiska insatser. Det kan jag säga som människa och sjuksköterska. Det kändes bra att Sverige kunde samla sig och ta hjälp ifrån andra länder. Annars hade vi stått oss slätt.

Idag avslutar räddningstjänsten  insatsen mot skogsbranden i Dalarna. Många län har varit inblandade, och  bränder pågår fortfarande. De får inte något rampljus, men sliter mot naturkrafterna ändå

Det är fantastiska insatser som gjorts av både anställda och frivilliga som ännu har mycket efterarbete kvar att göra. Och stort tack till våra europeiska brandförsvar, flyg och experter som bistått oss, och gör så fortfarande.

Jämtlands länsstyrelse ska nu samordna eftersläckningen och den ansvarar skogsägarna och fastighetsägarna för. Det är inget lätt arbete att bedöma vilken skog man vågar sig in i. Utbrända stammar kan ju ramla vid minsta rörelse, och det glöder säkert fortsatt i marken. Det skulle vara förskräckligt om någon nu kom till skada, när så få skadats i släckningen.

Behovet av samordning och övergripande styrning har tydligt framgått och Alliansen har presenterat ett gemensamt  förslag på strategi och åtgärder. Det är bra.
Det är helt nödvändiga förslag som vi föreslår, men man behöver också fundera över de åtgärder som behövs för att minimera hotet med nya bränder t.ex.:

Det har  brunnit även på kalhyggen, men kanske får skogsbruket bli strategiskt med planerade kalhyggen som begränsningslinjer.

Hur stor är risken med skogsmaskiner? Här måste kanske utvecklas en ny teknik och samverkan för skogsvård, så att inte hela träindustrin stannar p.g.a. värme och torka.

Med en alltmer utökad tågtrafik ökar sårbarheten för tågstopp på grund av brandrisk. Hur nära kan växtligheten krypa intill spårområdet. Vem är ansvarig och hur bedöms riskerna.

Behövs det nya tåg eller nya spår för att minska gnistbildning? Hur förberedd är personalen på tågen och vart ska man evakuera människor ur tåget ute i den brinnande skogen. Finns släckmaterial. Ingår detta i utbildningen?
 
Om civilbefolkningen skadas kan inte MSB luta sig mot frivilliga insatser. Det måste finnas en grundberedskap som kan mobiliseras snabbt.

Frågorna kan göras många, och man kan inte ha en beredskap för allt. Men bränder har vi nu en god erfarenhet av och svar ska ges, även varför man väljer att inte åtgärda.

Inga kommentarer: