fredag, augusti 24, 2018

Vad gör FN?

För femte året i rad har minst 1 500 migranter dött på Medelhavet, enligt FN:s migrantorganisation IOM. Det kan inte kallas annat än ett misslyckande! Samtidigt har färre migranter anlänt till Europa. Alltså drunknar fler än någonsin, men människor flyr ett öde värre än detta för att ge sina barn en framtid.
Är det tre år sedan en liten treårig pojke flöt upp på en strand vid Medelhavet? Och vad har förändrats sedan dess?


Jo, allt fler stänger sina gränser och allt fler som stänger gränser vinner val. I Sverige ”bygger vi inga murar”, men efter socialdemokraternas tvärvändning är gränserna lika stängda här.
Vad ska till för att alla EU:s länder ska ta sig samman eller sätta hårt mot hårt? Putin sitter som en gam och väntar på att någon ska kastas ut i kylan och söka värme i Ryssland.


Hur gick det med avtalet med Turkiet?
Ja, Turkiet hotar att säga upp avtalet med EU trots att de mer än någonsin behöver pengarna. Turkiet vill att de ska ha visumfrihet och då hoppas jag att EU hellre säger upp avtalet. Vi kan inte luta oss mot en som Erdogan och svika de demokratiska krafter i Turkiet som behöver vårt stöd.


Libyen som verkar helt laglöst är inte heller ett land som EU ska ta stöd av, så länge människosmugglare skickar ut människor i överfulla båtar med bränsle för några km.


Jag håller med Cecilia Wikström som vill att EU sätter ner foten. Det är det kortsiktiga och akuta alternativet. Vill man leva på EU:s förmåner måste man också ta hela ansvaret, även när det blåser.
Det långsiktiga alternativet måste FN bidra med och aktivt verka för fred och utveckling i hela vår gemensamma värld.

Inga kommentarer: