måndag, maj 27, 2019

Tack, ni som röstade liberalt!

Väljaren har sagt sitt och glädjande är att valdeltagande ökade i årets val till EUropaparlamentet. Liberalerna förlorade många svenska väljare, men vi fick behålla ett mandat och en ledamot, vilket vi i detta svåra läge ska vara tacksamma för. Så tack alla ni som röstat på Liberalerna!

Glädjande är att flera liberala krafter i övriga Europa, trots nationalistiska vindar, går framåt och det innebär att den liberala gruppen ALDE stärks. ALDE stärks också av att Macrons parti ansluter sig och bidrar med många mandat.

Nu ska alla partier och ledamöter omgruppera sig i parlamentet och det kan bli lite spretigt, men svårast blir det säkert för de nationalistiska partierna som ofta är oense sinsemellan ändå. Dels gillar de inte EU och dels ogillar de ofta främlingar från andra länder.
Bortförklaringar om orsaker till vårt partis misslyckande, har kommit lika snabbt, som de Kalmar FF brukar presentera efter sina fotbollsförluster.

Knappt har vi hämtat andan förrän nästa kampanj börjar.

I alla fall kan man tro det när partister beklagar sig över att Nyamko Sabuni ”rest runt i landet” och förberett sin kandidatur som partiledare. Hon anklagas för att ha tagit uppmärksamhet från EU – valet, men det måste i så fall skett väldigt diskret. Jag har inte sett en enda rubrik om en sådan kampanj, och jag tror nog att media hade frestats att slå upp detta som en egen nyhet.
Kanske är detta ett fabricerat rykte, ett troll, som egentligen vill göra mer skada än nytta. I så fall får vi ta fram trollet i ljuset så att det spricker.
För övrigt har nu medborgarna i Ölandskommunerna röstat om de vill slå samman Mörbylånga och Borgholms kommun. Det blev stor övervikt för nejsidan precis som för tio år sedan.

Inga kommentarer: