onsdag, oktober 08, 2008

Bara viljan som saknas!

Kjell Albin Abrahamsson berättade vid ett forum i Stockholm att han varit i Montenegro som redan infört euron som valuta. På tåget hem till Kalmar träffade jag en god vän som varit i Kosovo på besök, och hon berättade att euron är valuta även där. Dessa länder vill ju gärna bli EU-länder och förbereder sig. Montenegro som tidigare låg långt under Serbiens ekonomiska nivå, har nu också rest sig långt över. Dessa länder kommer, när de blir med i EU, också att bli med i EMU. Jag hoppas självklart att Serbien nu också närmar sig EU allt mer.

När en ekonomisk kris kommer blir de flesta länder mer benägna att vilja tillhöra en större valuta. Många flyr från kronan och värdet har fallit gentemot euron. Sverige har ju med alliansregeringen gått från ”jobblös tillväxt”, ett begrepp myntat av ekonomer under socialdemokratiskt styre, till en tillväxt med allt fler i arbete. Dessutom har man inte som vänstern vill, lekt godisregn med skattepengarna, utan fört en ansvarsfull politik med sunda finanser. Sverige står därför starkare än många länder, även euroländer.

Sverige har anslutit sig till stabilitetspakten som är den andra fasen på vägen till EMU. Däremot är vi inte anslutna till växelkursmekanismen, så som t.ex. Danmark är. Om Sverige bestämmer sig för att ansöka om medlemskap i EMU. ska vi först vara anslutna till växelkursmekanismen i två år och vi ska uppfylla de konvergenskriterier som ställs för att bli med och det är ju inga problem så som finanserna ser ut idag. Det är bara viljan som saknas!

Nu är det ju av tradition Sveriges hållning, att bara vara kompis om man tjänar på det och historiskt kan inte Sverige berömma sig av gemensamma åtaganden i Europa. Euron är i huvudsak ett politiskt projekt, där man visar att man är beredd att vara med i gemenskapen fullt ut. EMU behöver även starka ekonomier, liksom EU behöver de starka demokratier som utgör ett stöd för nyvunna demokratiska länder i vår omvärld.

Att eurosamarbetet har skyddat Europa från valutakaos ska vi nog tacka EMU-länderna för. Än en gång står Sverige vid sidan av för att bara dra nytta av att andra länder är beredda att ta ansvar för ett stabilt Europa.
Istället för Sverige är det tidigare kommunistdiktaturer, som nu kvalificerar sig till EMU. Vem anade det då muren knackades ner av frihetsälskande människor?

Inga kommentarer: