torsdag, oktober 23, 2008

mer kvalitet ger mer pengar!

Idag har alliansregeringen presenterat sin forskning- och innovationsproposition. Den innebär ett historiskt lyft för svensk forskning! Totalt ökar anslagen till forskning med 5 miljarder. 1,5 av dem går direkt till universitet och högskolor.
Propositionen innebär att Högskolan i Kalmar får 9,7 miljoner extra till forskning 2009-2012 (varav 1,5 miljoner beror på det nya kvalitetsbaserade resurstilldelningssystemet) som ett tillskott utöver de vanliga anslagen. Dessutom ökar forskningsrådens anslag, som forskare på lärosäten söker medel från, med 650 miljoner. Utöver det satsas 1,8 miljarder på ett antal strategiska områden.
40 miljoner satsas på havsmiljöforskning, vilket kan komma även Kalmars havsmiljöforskningsinstitut till del.

Högskolan i Kalmar och Växjö universitet planerar att gå samman år 2010. Det blivande Linnéuniversitet kommer att gynnas av där kvalitet avgör hur mycket pengar man får. Nu hänger det på Högskolan att fokusera på innehållet i verksamheten och mindre på monumenten. Det är nu vi har en regering som belönar kvalitet och då ska vi också i Kalmar leverera kvalitet!

Nu, i opposition, satsar socialdemokraterna mer än någonsin på forskning. Thomas Östros som lovar vitt och brett, höjde som mest 1, 28 miljarder. Det ska jämföras med alliansregeringens forskningssatsning idag på 5 miljarder.
Miljöpartiet och vänstern verkar ganska ointresserade av forskning och har heller inga stora satsningar.

Att hålla ett universitet med hög klass i Kalmar är en överlevnadsfråga för regionen.
Den är däremot ingen självklarhet, utan högskolan finns här bara om den står sig i konkurrensen och om kommunen kan attrahera studenterna och professionen genom en skola i världsklass och genom att förstärka det som idag gör Kalmar så attraktivt att leva och bo i.

Inga kommentarer: