tisdag, december 16, 2008

Kalmar hamnar nu i fel sällskap!

Nu tillhör Kalmar Sveriges högskattekommuner tillsammans med utflyttningsorterna som inte alls har samma förutsättningar som Kalmar. Medel för invånarantalet i skattehöjarkommunerna ligger på 10 459 invånare. 32 kommuner höjer skatten och det är t.ex. Orsa, Skinnskatteberg, Storfors och Vingåker som nu får högre skatt tillsammans med Kalmar.

Ett år lyckades vi liberaler skjuta upp skattehöjningen, som egentligen vänstern ville genomdriva redan förra året. Jag gick med på sparpaketet Budget i Balans, just för att vi med det skulle förhindra en skattehöjning.
24 november blev vi snabbinkallade samma eftermiddag före kommunfullmäktige till informationsmöte angående ekonomin. Inga inspel om åtgärder från majoriteten. Så sent som torsdagen 27 november hade vi det årliga mötet med samtliga bolagschefer och verksamhetschefer och då var ekonomin och åtgärder från Budget i Balans ett utav våra huvudärenden.

Vad vi i alliansen inte visste var att majoritetspartierna redan då hade lämnat detta samarbete och vid sidan om höll på med ett eget åtgärdsförslag. Än mindre visste vi att de ens funderade på att höja skatten. De satt där helt falskt och spelade teater med oss hela dagen om ett budgetsamarbete som de redan hade lämnat.

På måndagen 1 december skulle vi ha ett kommunledningsmöte kl. 13 00 och nästa dag var det arbetsutskottets möte. Inget av dessa tillfällen valdes för att söka samtal med oppositionen!
Istället samlade majoriteten till presskonferens och meddelade sitt beslut på måndag förmiddag.
Så mycket är ett ord från Johan Persson värt! Rakt ingenting har jag fått lära mig.

Det enda positiva i den här historien är att alliansen nu är formerad och enig om att skattehöjning är inte vår metod när vi tar över.
Kalmar kommun måste hitta en plats i skatteligan bland attraktiva städer som företag och människor söker sig till. Vi måste tillbaka till en skattenivå som lockar till sig nya arbetande invånare till Kalmar.

Inga kommentarer: