I den företagsranking som Forum för småföretagsforskning gjort för 2008 ligger Kalmar på femte plats i länet. Som medelstor stad och residensstad borde vi nog vara bättre placerad, men i förhållande till föregående år har vi tagit ett jättekliv framåt. Kommunen arbetar ständigt med att förbättra sina tal gentemot företagen och liksom med befolkningstalen, vill det ändå inte riktigt ge Kalmar kommun en bättre placering än många av våra verkliga glesbygdskommuner.
Vad som mäts är företagarnas åsikter i relation till kommunens förutsättningar.
Är det så att den som skaffar kommunen sämre förutsättningar , t.ex. genom att höja skatten, stänga ute företagen från kommunens verksamheter, men uppfattas uppmärksamma företagen, får ett högre betyg än den kommun som jobbar med förutsättningarna?
På förutsättningar bör ju den ökade förvärvsgraden vara ett positivt värde för Kalmar.
En höjd kommunalskatt är en faktor som ju inte hunnit få genomslag ännu, men som försämrar kommunens förutsättningar för 2009. Det kommer inte säkert att få genomslag i en sådan här mätning.
En negativ förutsättning är andelen entreprenader i privat drift av kommunens totala verksamhet, alltså den del som är konkurrensutsatt eller innebär en valmöjlighet för Kalmars invånare. Fritt val för medborgarna finns ännu bara i majoritetens retorik. Men retoriken är kanske viktigare än praktiken för utslaget?
Tur för Kalmar att inte den omfattande kommunala bolagsverksamheten är inräknad?
Att mäta åsikter är inte lätt!
Har noterat att en politisk tjänsteman hos socialdemokraterna ville stämma regeringen för att man inte skickat med ca 200 000 till kommunen för en reform. Jag vill minnas att vänstermajoriteten i Kalmar utan att blinka utökade kommunens budget med 2,3 miljoner år 2006 och med 3 miljoner 2007 för att täcka kostnaden för den del av plusjobben som inte täcktes av statsbidrag.
Det var på den tiden som socialdemokraterna hade en egen statistik som inte gick att jämföra med andra länder. Nu har alliansregeringen ändrat på detta.
Vi måste våga jämföra oss med andra. Vi måste också våga se igenom ytan för att förändra på djupet!
Så vad säger oss statistiken egentligen?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar