onsdag, maj 04, 2011

Ny ranking eller ny politik?

Igår redovisades hur vi ska komma till rätta med det dåliga bemötande som kvalitetsundersökningarna visade och dessutom redovisades tre ganska bedrövliga sanningar för Kalmars förtroendevalda.
Vi får veta att vi har den dyraste omsorgen OCH den sämsta enligt de som får del av den.Är omsorgen dålig eller blåser man upp förväntningarna med all vacker retorik om att Kalmar är bäst på allt? Trots allt så är det medvetna? politiska beslut som gör omsorgen dyrare, men är majoriteten byxad att stå för kostnaderna?

Vi fick en uppföljning av gymnasieskolan som visar att eleverna är nöjda men resulten/betygen och de som får behörighet till högre studier ligger under medel.
Andel lärare med pedagogisk examen är låg, men ändå har vi de högsta kostnaderna/elev bland våra jämförelsekommuner.

Svenskt näringslivs ranking visar att vi inte ens tagit oss upp till den nivå vi hade år 2008. Väljer man att mäta sig med det enda bottenåret när kommunen var på 229 eller något ditåt, så kan man ju vara nöjd med 139:e plats.
Men det är återigen politiska beslut som gör att vi ligger där vi ligger på rankingen.
Johan Persson ägnar näringslivet många besök men sen går han in i kommunhuset och säger nej till att öppna upp för entreprenörer i de kommunala verksamheterna. Kommunen har snart fingret i alla syltburkar och det är bara en tidsfråga innan kommunen leker företagare i vindkraftsbranchen också.

Men vad gör man åt saken då? Jo man letar upp en ny ranking som nog inte har med det där tråkiga som drar ner siffrorna. Det är socialdemokraternas åtgärdsprogram, tillsammans med en retorik om en ljus framtid. Och det funkar tydligen!

Resultaten kan bli bättre med rätt förutsättningar!

Inga kommentarer: