torsdag, september 27, 2012

Tillfälliga pengar...

Det borde verkligen vara dubbelt så många timmar på ett dygn ibland, för det är så mycket man vill hinna med!
Moderaterna har verkligen gett socialdemokraterna en (sista?) väntjänst vid bytet av ledare.  På kommunstyrelsen är det dags att bekänna färg.Allt fokus har varit på stridigheter och media hinner inte  studera själva politiken eller t.ex. kommunens ekonomi. Tänk om någon avsatte tid att studera hur Kalmar hankat sig fram på tillfälliga pengar.

Jag tycker det är bra att kommunen säljer fastigheter, men socialdemokraterna gör det mot sin övertygelse för att få in mera pengar.  Johan Persson hann inte ens invänta ett beslut i arbetsutskottet innan han kallade till presskonferens om en affär på nästan en halv miljard!

Exploateringsintäkterna följer inte budget. Är någon förvånad?
Det måste vara någon allvarlig brist i beräkningssystemen annars skulle ju intäkterna vara högre något år!
Nu får vi tydligen inte budgetuppföljningen på pränt så att vi kan studera den innan kommunstyrelsen och då blir det svårt att ställa frågor.

Igår var jag i Oskarshamn på den första av två regiondagar.
Kanonbra program!
Ett seminarium om "Unga till arbete" var också jättebra och
åter bekräftades det som Folkpartiet beskrev i motionen om behovet av fler UTBILDADE studie- och yrkesvägledare i grundskolan.

Missmatchningen skall åtgärdas innan den uppstår!

Lite kul är det att avgående oppositionsrådet för moderaterna nu  går in i rollen som studie- och yrkesvägledare eftersom hon varit tjänstledig från lärarjobbet. Det blir åtminstone en resursökning tills Malin hittar ett annat jobb. Jag tror att hennes kontakter i skola och arbetsliv kan tillföra en ny dimension, och hon kanske blir så engagerad att hon tar utbildningen.

Det behövs tills dess att skolan/majoriteten inser att rätt vägledning är avgörande för ungas motivation och framtidsutsikter. Det betonades också igår vikten av att ge barnen  arbetsmarknadskunskap i skolan. Det trodde  jag var en självklar del, men tydligen inte.

I helgen ska jag träffa  folkpartiledare från medelstora kommuner i opposition. Det är ett nätverk som vi startade i Gävle och därför kallar "Gävleupproret". Vår ambition är att (i allians) ta makten i våra kommuner och minimera detta nätverk men kanske uppstå i ett nytt där vi representerar medelstora städer i majoritet.
Inga kommentarer: