söndag, mars 24, 2013

Folkpartiet liberalerna är originalet!

Centern har sen vårt EU-inträde tillhört den liberala gruppen i parlamentet och därifrån föddes många liberala inslag till C.
Från deras slogan "NJA till EU" blev de helt plötsligt mera lika den liberala gruppen i sin argumentation. Jag minns, och det var tydligt i de debatter jag hade med centerpartister inför valen till europaparlamentet, att de då kopierade Folkpartiets tidigare Europaprogram rakt av.

Detta splittrade Centern och det tidigare ganska protektionistiska partiet skulle helt plötsligt öppna upp för de fria rörligheterna. Jag har ju varit länets kandidat och också taleskvinna i EU frågor under många år och i den ena debatten fick jag diskutera med gammelcentern och i den andra med den nyomvända centern. Lite förvirrande, men det var ju inget jämfört med det som skett i deras parti nu. Tänk att få sitta och rösta om man från och med nu ska vara liberal! En tredjedel i församlingen kände sig helt främmande inför denna nya inriktning! Inte konstigt att det är förvirrat även i Kalmar, där C nu på måndagens fullmäktige blir stödparti åt socialdemokraterna i majoritet tillsammans med vänstern.

Man får en känsla av att det funnits en rörelse som inte ville gå den långa vägen att själva starta ett parti, istället gick in i ett identitetslöst parti och sakta men säkert implementerar sin egen ideologi i centern.

Denna rörelse ställer tydligt staten mot individen. Ställer välfärdssystemen mot de behov som finns.
De nådde inte ända fram denna gång, men när man ser deras säkra framträdanden i ett förvirrat parti, förstår man att de bit för bit kommer att inta även detta partis organisation.

Att deras partiledare avbröt sin semester och skrev om partiprogrammet är ungefär lika övertygande som Billströms helomvändning, när de verkligt liberala vindarna blåste för starkt.

Samhället förändras och vi har inom Folkpartiet liberalerna en levande diskussion om vad nya utmaningar i samhället innebär och hur vi ska finna bra lösningar eller möjligheter för individen att lösa dem.

Men vår diskussion handlar aldrig om ifall vi är liberaler eller ej.
Vårt parti har en stolt liberal historia och det är ett varumärke som vi ska vårda väl.
Och varför skulle någon välja en liberal kopia framför Folkpartiet liberalerna?Inga kommentarer: