måndag, april 29, 2013

Ny tillväxtpolitik i Kalmar.

Idag har kommunfullmäktige fattat ett märkligt beslut. Den nya majoriteten där Anders Andersson Centerpartiet nu blivit kommunbolagets ordförande har strukit stycket att de kommunala bolagen ska vara självbärande. Det var centerpartiets bidrag till näringslivspolitiken i Kalmar!

När jag ifrågasatte detta försvarade Anders Andersson åtgärden med att de nu hade en koncern där man flyttade pengar . Självklart kan man göra detta vid speciella tillfällen i en koncernbildning, men det budskap man lämnar till dotterbolagen blir väldigt märklig.
Folkpartiet lämnade ett tillägg där vi menar att företagen ska vara självbärande. Alltså inga löpande tillskott, men vi medger därmed att det tillfälligtvis kan ske överföringar. Men aldrig löpande.
Då måste verksamheten omprövas.

Johan Persson som också är kommunstyrelsens ordförande förenas med Anders Andersson och oss andra i arbetsutskottet. Alltså samma människor men A.A. är nu också arbetsutskottets ordförande.
JP verkade lite mer kluven och sa att det var klart att bolagen ska vara självbärande!? Men även om man inte är så noga att följa riöktlinjer och liknande, är det ändå de som gäller.

Är detta den nya tillväxtpolitiken så kan vi verkligen misströsta, för det är ju ingen bra fortsättning efter det fallande företagsrankingen.  Företagen tycker ju ofta att kommunerna  är ute och verkar på deras marknad, och i Kalmar behöver inte företagen längre verka med samma regler på denna marknad, enligt nya ägardirektiven.

Lite förvånad är jag ändå att det var Anders Andersson som kämpade mest för att bolagen skulle slippa att stå under oket att vara självbärande. Man trodde ju att en centerpartist , som dessutom har en minister i näringsdepartementet skulle hålla sig på företagens sida. Då menar jag även de kommunala bolagen, för detta var en riktig björntjänst inför framtiden.

Räck upp en hand den som tror att Kalmar kommer att nå sina mål  när det gäller företagsklimatet.

Inga kommentarer: