söndag, juni 15, 2014

70 miljoner från LO!

Jag bevistade igår Youngster , ungdomarnas Almedalen på Öland. Tyvärr var det riktigt kallt, men alla ungdomsförbunden var där och jag tror att detta arrangemang, som första gången förstås  är lite trevande, kan växa och bli något riktigt intresant.

Jag lyssnade på Pierre Edström som är Folkpartiets landstingsråd och därefter ett samtal om framtiden för  olika media. 

Jag gick en sväng och kollade de olika utställarna och blev erbjuden ett sadelskydd av "6 fackförbund i samverkan".
Deras budskap är "byt regering" och man får ju säga att de tar tydlig politisk ställning i alla fall.
Sadelskyddet var också märkt med detta budskap och jag får väl spara det på vinden om det i framtiden , gud förbjude, blir en socialdemokratisk regering. Då ska jag med glädje skriva ett nytt årtal och lägga detta sadelskydd på en cykel.

 I februari i år visade SvD att LO och de olika förbunden bara under de senaste fem åren gett 70 miljoner till socialdemokraterna.  LO skriver också som ett tydligt mål att vinna över fler medlemmar till socialdemokratin. Det är egentligen bara transport som inte stöder socialdemokraterna ekonomiskt, utan använder pengarna i en egen valrörelse, men transport är en av de 6 fackförbund i samverkan som öppet kampanjar för att alliansregeringen ska bort i höstens val.

Varför går man inte samman med socialdemokraterna då, när man ändå har samma mål?

Det finns säkert många skäl, men ett är självklart att ha en alternativ kanal för medlemsvärvning till socialdemokraterna. Och även om man inte är socialdemokrat lämnar man ett ofrivilligt ekonomiskt stöd varje år och vid varje val.
Ett annat skäl är att facket inte kan röstas bort i demokratiska val vart fjärde år. Det är ju guld värt för socialdemokratiskt styrd kommuner att ha sympatiserande fack som inte ropar så högt som de skulle gjort om det var ett borgerligt styre. Även när inte S vinner val sitter LO tryggt kvar och kan påverka där en socialdemokrati inte kan komma in.

Jag har ju arbetat som narkossjuksköterska  i Kalmar i många år och har sett hur kommunalarbetarförbundet i valrörelsen ordnat sammankomster på sjukhuset och under facklig flagg spridit både valbudskap och valmaterial. Säkert sker detta också på andra arbetsplatser. Dessutom ställer LO stora delar av sin personal till socialdemokraternas förfogande i valet, så det är klart att  utan LO och de olika förbunden hade inte socialdemokraterna varit i närheten av en chans.Inga kommentarer: