måndag, juni 09, 2014

Hänryckningens tid!

Vi lever verkligen i hänryckningens tid! Att få lyssna på alla glada fåglar ger en underbar lyckokänsla. Efter en rask promenad i Kalmar en tidig sommarmorgon har jag tankat in den energi och harmoni som behövs under dagen.

För hur ska man annars ha energi nog att förstå detta med "vinster i välfärden".
Inget företag i Sverige ska smita undan ett skatteansvar! Det måste gälla allt från enskilda personer och skattebetalare till stora företag, så har vi klarat av den diskussionen!

Men vad är vinster i välfärden?
Jag lyssnade till kommunens arbete om offentlig upphandling och där finns ju en vilja att kommunen köper närproducerat, dels av miljöskäl, men även för att vi vill att företagen här ska leva, alltså gå med vinst.

Jag har jobbat som narkossjuksköterska i många år och varje vecka fanns där något företag som ville sälja sina produkter till just vår klinik. De demonstrerade sina produkter och naturligtvis kommer de att göra stora vinster på välfärden vi erbjuder.

Socialdemokraterna i Kalmar berättar varje år om hur stora vinster Kalmar drar in på alla evenemang som det kommunala bolaget Destination Kalmar AB arrangerar varje år. Jag har kollat med ekonomienheten och inga pengar kommer in till den kommunala välfärden. Hade det omsatts i fler inflyttade invånare eller studenter som stannat kvar efter studierna hade det kunnat räknas som en ekonomisk vinst, men här betalar skattebetalarna 14 miljoner varje år till Destination Kalmar.

Eftersom det är pengar som ligger i samma påse som skola och omsorg, så ska  vinster som genereras från dessa skattepengar också räknas som vinster i välfärden.

De flesta skulle ju säga att detta är ett absurt resonemang.
Jag säger att det är diskussionen om "vinster i välfärden också".

Kan vi få ut mera kvalitet i välfärd för samma kostnad så är det självklart något vi ska eftersträva.
Vi vill ju att det ska gå bra för företagen i Kalmar, och diskussionen borde gälla om kommunen har regler som gäller lika när någon annan tar hem vinsten medan kommunen betalar?

Säkrast är därför när kommunen förbättrar förutsättningarna med generella lösningar som gagnar alla företagare. Det är skatt, företagsklimat, infrastruktur och god kommunal ekonomi och service som jag vill förbättra.

Alla de pengar vi betalar läromedel, sjuksängar, administrativt och tekniskt understöd för är från samma skattepengar.
Varför blir vi glada när några gör vinster men inte andra, när det gäller samma pengar?Inga kommentarer: