fredag, november 09, 2018

Datum att tänka på

Vi firar nu i hela Europa  hundraårsdagen av första världskrigets slut. Vi hedrar de många miljontals civila och också stupade soldater från detta krig.

Men det skulle bli än värre. Adolf Hitler kom helt demokratiskt till makten och förvandlade Tyskland till en diktatur. Det var en så djävulsk plan, som ingen med de stämningar som fanns då, förmådde stoppa.  Natten mellan 9 och 10 november 1938  inleddes förintelseprocessen och fick namnet Kristallnatten eftersom gatorna täcktes av glaskross. Man separerade judar från övrig befolkning och tog ifrån dem deras medborgerliga rättigheter. De transporterades till ghetton och sen till förintelselägren. Alla medel var tillåtna för den som var på nazisternas sida.

Det är viktigt att minnas vad människor kan ta sig för, speciellt när de flesta som kan berätta sin egen upplevelse nu snart är borta.  Jag vill också gärna minnas att det fanns motståndsrörelser där man riskerade sina liv för att rädda oskyldig människor.

Europa var nästan oavbrutet en krigszon och människor var krigströtta när andra världskriget var över.      
Marshallplanen skickade massivt stöd till uppbyggnaden av Europa.

Positivt var att Robert Schumanns och Jean Monnets vägar möttes. Som så många andra viktiga händelser i historien har framgångar berott på personkemi, förståelse och timing
Schumannplanen  9 maj 1951, sattes i verket och ett handelssamarbete med kontroll över kol och stål till vapen var starten på dagens Europaunion.

Därför firar vi varje år denna dag , Europadagen och hedrar alla de som slogs för vår frihet i andra världskriget.

9 november 1989 började frihetslängtande människor praktiskt taget montera ner muren mellan DDR i Östtyskland och friheten i Västtyskland. Med demokratiska grannländer har även Sverige blivit lite friare.
Som med allt i historien är det en mängd sammanfallande händelser som leder fram till genomgripande politiska förändringar.

Var det också 9 november 2016 som Donald Trump helt överraskande vann presidentvalet i USA? Det blev ett ödesval som vi ännu inte fullt ut sett konsekvenserna av.

Det påminner bara än mer om att fred och frihet vilar på en skör tråd.
Friheten måste vi alltid försvara. Varje dag.

Inga kommentarer: