tisdag, november 06, 2018

Ett val som angår oss alla

I USA pågår nu ett ödesval som angår hela världen. Vi ska komma ihåg att de flesta för två år sedan trodde att demokraterna vunnit valet . Ingen anade väl att en självcentrerad, väl etablerad och därtill förmögen person skulle få personifiera antietablissemanget. Ingen anade hur han genom sitt twitterflöde skulle hålla alla, sin administration, domstolar, media i ett järngrepp att bara tala om det som han vill.

Liksom i Sverige finns i USA en stor grupp människor som inte känner sig delaktiga i samhället och det är ett nederlag för etablerade partier. Men här klär sig vargen i fårets kläder och visar sen ”handlingskraft” genom att utesluta de som råkar visa vargtänderna. 

Trump odlar , föga presidentlikt men skickligt,  misstänksamhet och fördomar hos människor som känner sig förbigångna och det är enkelt att utpeka tänkbara syndabockar, än att beskriva komplexa samband.

Han säger det som dessa människor vill höra, och äntligen är det någon som vill vara deras röst och ”röra om i grytan”.  Det visar tyvärr att den öppna debatten som vilar på sakliga argument, har saknats.
Men man undrar ju hur Twitterbeslut görs om till handlingar med beslutsunderlag och protokoll.

Det är ändå världens mäktigaste land vi talar om.
President Trump har ju varit så burdus i sin framfart, att ingen med en anständig ambition tagit honom riktigt på allvar. Men det är allvar.

Han skryter om framgångar som inte skett, och beskyller media för fake news, när de vill nyansera bilden.
Ja nyansera verkar inte längre vara rätt ord, för det har gått så långt att media i USA nu visar helt olika bilder av samma händelser.
Det är ju oftast bra, men nyheterna där verkar styras helt av  sina egna opinioner, och det polariserar bara människor ytterligare.

Han inspirerar övriga politiska ledare världen över och normaliserar det som tidigare var helt otänkbart.
Trump gör inget för att göra världen mera anständig eller öppen för samverkan, utan klampar fram på ett sätt som gör det omöjligt för samarbetsinriktade ledare att bemöta med vanliga argument.

Det har ju också visat sig å mycket lättare att få människor att tro på helt absurda utspel, även om de senare bemöts som helt osanna eller omöjliga i efterhand. Demokratin bygger ju på att vi håller oss någorlunda till demokratiska arbetssätt, där förslag hinner diskuteras före beslut.

Vi borde alla intressera oss för valutgången i olika val och valen till kongressen i USA, för det påverkar långsiktigt säkerheten och freden i hela vår gemensamma värld.
 
Det räcker inte att ropa vargen kommer.
Det finns ett ansvar hos alla att klä av vargen sin förklädnad. Hur nära vågar man gå för att göra det?

Inga kommentarer: