söndag, november 18, 2018

Intensivvård är en vårdnivå. Inte en plats.


Det är helt otroligt hur länge man kan hålla en diskussion igång.  Det är bra om det förs ur ett sakligt perspektiv och bra om det görs en riktig utredning av behovet av intensivvård i Oskarshamn. Men sätt ner foten också!

Självfallet ska alla verksamheter utvärderas utifrån säkerhet och behov och effektivitet. Ofta handlar nedläggningar om så mycket mer än själva sjukvården.
Det är som med nedläggningar av skolor.
Människor ser hela samhället försvinna ut med skolan, eller för den delen intensivvårdsenheten. Det är lätt att förstå, men det är svårt att bemöta känslomässiga argument med sakliga.

Intensivvård är inte en vårdplats, utan en vårdnivå. Intensivvård kan bedrivas på någon avdelning med rätt förutsättningar, men den avdelningen blir inte en intensivvårdsavdelning för det. Däremot krävs att personalen, dit även läkare kan räknas, regelbundet vårdar avancerade tillstånd och får en kompetensförsörjning som upprätthåller säkerheten.

När jag 1978 efter bl.a. sex år som anestesisjuksköterska på Huddinge sjukhus kom till Kalmar Länssjukhus, såg jag till min förvåning att patienterna låg på intensivvårdsavdelningen och tittade på TV. Det blev också så att övriga vårdnivåer på sjukhuset anpassade sig därefter.

Mycket vatten har sen runnit under broarna och utvecklingen är intressant. Idag lever flera av dessa patienter i hemmet med hjälp av tekniska framsteg, som t.ex. lätthanterlig respirator, och nya medicinska erfarenheter kommer hela tiden.

Intensivvård som ger utrymme för de allsköns uppgifter som beskrivs i lördagens tidning, beskrivs som en ”bra att ha verksamhet”, och så tror inte jag att sjuksköterskor med kvalificerad specialistutbildning vill eller ska beskriva sitt arbete.

Tyvärr kan politiker i all sin välmening ställa till det mer än det var tänkt.

Det behövs en genomgripande nationell  diskussion och förklaring till allmänheten om hur akutvård och primärvård med olika vårdnivåer fungerar och vad man ska förvänta sig för hjälp som patient.

Alla vill bo nära ett sjukhus, men när man blir sjuk då vill man åka ganska långt för att komma till specialisten.

Inga kommentarer: