onsdag, januari 16, 2019

En eloge till talmannen

Lorensbergskyrkan i Kalmar var överfull med intresserade åhörare när Jens Liljestrand presenterade sin biografi ”Mannen i skogen”, över Vilhelm Mobergs liv.
En mycket fängslande berättare och berättelse om en fängslande människa.

Vilhelm Moberg skrev en gång  att S var ett idèparti med två idéer:
”att ta makten och att behålla den”.
Däremot verkar det inte lika viktigt för dem vilken politik som kommer ut av deras maktinnehav. Deras övertygelser verkar ha växlat över åren. Det kan vara lyckosamt för liberaler denna gång men naturligtvis innebär det också en politik där alla intresseorganisationer ska tillfredsställas för att hjälpa S att vinna nästa val. Makten,makten.

Vi har ju sett många tvärvändningar och S har gjort det till en väl utvecklad konst att presentera en ickepolitik i väldigt positiva termer. De är också akrobater när det gäller att slingra sig ur obekväma men nödvändiga reformer.

Det är S som släppt in V, med rötter i kommunismen, till ett inflytande som V använt väl. Jag förstår att S gärna pekar åt höger för att förminska sin egen del i att, för maktens skull, bjuda in ett sådant parti i finrummet.

Frågan nu är om det också finns en nedskriven överenskommelse mellan S och V. Alla letar efter detta hemliga papper. Nu har ju V efter mycket larm lovat släppa S på fredag men med löften om misstroendevotering om inte regeringen gör som de vill.
Sverige behöver inte bara en regering.
Sverige har försummats under fyra år med S i regering. Sverige behöver många genomgripande reformer för att Sverige ska utvecklas.

Överenskommelsen mellan L, C, MP och S är budget för budget. Den kommer att granskas av alla.
Jag hoppas  att vi så snart som möjligt kan återuppta samarbetet med övriga allianspartier för det är där vi kan driva den bästa politiken.
 
En eloge till talmannen Andreas Norlén som jag upplevt  öppen, pedagogisk och trygg i sin roll.

Inga kommentarer: