tisdag, januari 22, 2019

Freden viktigast för fortsatt tillväxt

World Economic Forum i Davos  har startat och ska behandla  globala frågor för framtidens ekonomiska utveckling, miljöhot, artificiell intelligens, migration, pensionssystem, och utvecklingsländernas betydelse för världsekonomin diskuteras.. Förslag på lösningar kommer att diskuteras  och nya arbetsgrupper formeras. Detta är så öppna diskussioner som deltagarna gör dem till och en mängd små sidomöten äger rum under tiden. Media får bara vara med på vissa möten och granskningen är alltså begränsad.


En tidigare eventuell beundran och kanske förundran över hur Trump leder USA  börjar bli lite mer avvaktande. Även affärsmän förstår att respekt för institutionerna bygger ett samhälle starkt, vilket också är en förutsättning för stabilitet och tillväxt


USA:s utrikesminister försvarar  via länk både protektionism och nationalism.
President Trump är ju inte i Davos på grund av att han stängt ner  administrationen på hemmaplan för att tvinga kongressen att ge honom resurser till en mur mot Mexico.

När han gav detta ultimatum lovade han, som den tuffing hans väljare förväntar sig se, att han ensam tog på sig konsekvenserna av nedstängningen. Nu när effekterna visar sig och alltfler människor drabbas, skyller han på kongressen som inte vill ge pengar till hans utlovade mur.
Det är enkelt för en person som skriver sina egna regler att, när det passar, förneka sin egen skuld. Så gör en riktig fegis. Han har ju nu dessutom visat sig vara en helt kass förhandlare.

 Mera hoppfullt är det att Angela Merkel och Emmanuel Macron idag har förnyat de löften som knyter Tyskland och Frankrike samman även i framtiden. Det är en symbolisk handling, men viktig, speciellt när länder splittras inifrån och politiska samarbeten ifrågasätts. EU måste reformeras, men är viktigare än någonsin!

Inga kommentarer: