tisdag, januari 29, 2019

Genväg är oftast en senväg

Politikens villkor har förändrats  drastiskt under årens lopp då  antalet tjänstemän  flerdubblats i förhållande till antalet förtroendevalda. En stor tjänstemannastab ökar efter varje utredning sin egen roll på bekostnad av de som utför det handgripliga mötet gentemot medborgaren. I Kalmar har socialdemokraternas  maktambitioner förstärkts med en stor tjänstemannakår och vi liberaler har i många år följt hur maktspelet krymper allmänhetens insyn i beslutsfattandet.
Så fort ett område riskerar ökad uppmärksamhet eller kritik från opposition eller allmänhet, försvinner både underlag för alternativ  till beslut och möjlighet att delta, när tjänstemännen t.o.m. ges uppgiften till dialog med allmänheten.
Även dessa ”dialoger” , som tidigare var öppna, allmänna möten, är förflyttat till vissa utvalda grupper, där vi får veta vad ”alla” tycker.

 Maktkoncentrationen har i princip pågått sedan Johan Persson  år 2006 blev KS-ordförande. Trots stark kritik och reservationer från oppositionen har denna maktkoncentration fortsatt, och vore en riktig godbit för en som verkligen ville granska hur öppenhet och insyn utan granskning, kan pågå  kommunal verksamhet. ”Effektivt”  i enda meningen, snabbt, beslutsfattande.

Det innebär ofta långa genomförandetider efter beslut på grund av bristande underlag, överklagande och oklarheter hos företagare och allmänhet om vad som gäller. Ofta skylls då andra instanser, opposition eller allmänhet för att försena det hela, när det bara är ett snabb men i majoritetens ögon effektivt beslut från början.

går togs ännu ett steg mot minskad insyn och ökad maktkoncentration genom omfattande delegationer.

Intressant är att då Centern tillhörde Alliansen i Kalmar var de Alliansens ivrigaste kritiker av socialdemokraternas maktförskjutning och maktkoncentration.

Jag har i interpellation frågat C om maktförskjutningen  och förvånas av hur en makthavare över en natt helt kan byta fot och trivas med samma maktförskjutning. Bevisligen har inte Centerns intåg i maktens korridorer minskat farten mot full.   
En närstudie makt. Under täckmanteln effektivitet kan vad som helst genomföras, om ingen granskar de verkliga avsikterna.
Ämbetsmannaansvaret och kunskap om en oppositions rättigheter och vad det innebär att arbeta i en politiskt styrd organisation är viktigare än någonsin!

Inga kommentarer: