torsdag, januari 10, 2019

Patientens säkerhet är överordnad

Igår presenterades  utredning för oss liberaler  om intensivvård vid Oskarshamns sjukhus. En presskonferens hölls senare av regionmajoriteten.

Rykten (t.o.m. skapade av anställda ) om ökad risk för akutpatienter är helt tagen i luften och kan förvisas till en oseriös opinionsbildning, som tyvärr även politiker som vid det här laget borde hålla sig för goda för.

Lyckligtvis var det en väl genomförd och förankrad utredning, som tog sikte på patientsäkerhet och sjukhusets nuvarande behov.

 

Vill man göra något för Oskarshamn, och det vill vi, ska man jobba med det som får välutbildade människor att bosätta sig och arbeta vid sjukhuset. Jobb kommer att finnas. Jag tycker att de regionala och lokala utvecklingsfrågorna är jätteviktiga, men som både narkossjuksköterska och politiker anser jag, liksom utredningens slutsatser att patientsäkerheten måst vara överordnat allt annat. Det tror jag också att de flesta invånare tycker.

Som jag tidigare noterat är intensivvård inte en vårdplats utan en vårdnivå med avancerad diagnos och behandling av manifest svikt i vitala funktioner. För att upprätthålla en kompetens, behöver vi som sjuksköterskor och läkare återkommande vårda många patienter med vårdnivå för intensivbehandling.

Man förstår av många kommentarer att respirator är något som förknippas med intensivvård, och så är ju också fallet, men idag bor många i hemmet med sin respirator, så det är inget enskilt kriterium.

Att transportera en svårt sjuk patient är helt möjligt idag med den avancerade behandling som kan ges av utbildad ambulanspersonal, ibland med förstärkt resurs. Jag har själv rest många gånger med svårt sjuka patienter från Kalmar till Linköping, och det är absolut en fördel för de flesta patienter att resa snabbt till den relevanta vårdnivån istället för att ”vänta och se”.

Nu ska förslaget om vårdnivån vid Oskarshamns sjukhus diskuteras i demokratisk ordning innan beslut fattas i regionstyrelse och regionfullmäktige.

 

Inga kommentarer: