torsdag, februari 21, 2019

Alternativ demokrati?

Det nya partiet Vändpunkt med bl.a. missnöjda miljöpartister vill ha mer ”medborgarinflytande” och utreda möjligheten med folkets vetorätt mot riksdagsbeslut. Det låter ju som en god tanke, likt de nationalistiska krafter, som tycker att medborgarna ska få större makt, att genom ett allmänt val få bestämma mer, utan besvärliga institutioner som riksdag eller domstolar. En god tanke tills, folkvalda likt Hitler eller andra , t.ex. bestämmer sig för att roffa åt sig andras pengar eller förtrycka en minoritet i landet.

Vänstern ska inte längre (eller just nu) inte driva kravet på utträde ur EU, ej heller Sverigedemokraterna. De har lyssnat av den svenska majoritetens inställning till EU. Det är möjligen Brexit också som visat att det finns ett och annat som är bra för Sverige med EU. Men det kunde ju gällt något helt annat ur folkdjupet.

Nu, två minuter i tolv för Brexit, bildas en oberoende grupp av ledamöter från Labour och Torypartiet för att de vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU. Kanske startar de ett nytt mittenparti, vad ett mittenparti nu är.
Inom socialdemokraterna har en ”förening” kallad Reformisterna startat för att tillgodose de missnöjda där.
 
Demokratin måste ständigt granskas och skyddas mot välmenande förenklingar, eller mer beräknande krafter.
Vår mera liberala demokrati kräver maktdelning mellan regering, lagstiftande församling och domstolsväsende, där alla kan verka sinsemellan oberoende av varandra.
Denna maktdelning utmanas i många länder i syfte att ”ge medborgarna verklig makt”. Det sker i länder i Europa och vi har nu sett det i USA, där faktiskt domstolar gått in och korrigerat självsvåldiga beslut.

Vi som vill ha en mer liberal demokrati ser maktdelningen som ett skydd, medan många, även folkvalda, upplever maktdelningen som ett hinder.

Inga kommentarer: