söndag, februari 17, 2019

Sanning ska vara det normala

Watergatebyggnaden är då 1972 ett hotell där demokraternas högkvarter ligger. 17 juni startar Watergateskandalen i bästa thrillerstil.

P3 dokumentär är en fantastisk podd som uppmärksammar  denna skandal.

Watergate-skandalen började tidigt på morgonen.  
Två reportrar får vittring på inbrottet och spionaget mot demokraterna. Från början tror inte ens deras chefer på dem, men snart börjar en granskning, en katt och råtta- lek  i värsta spionstil.

Spåren leder in i vita huset.
Nixon avfärdar alla anklagelser och ger order att porta obekväma journalister. ”Rörmokare” i fina kostymer ska undanröja alla spår fram till presidenten.

Vid den tidpunkten trodde ingen att en president i världens mäktigaste land kunde ljuga om ett så allvarligt brott och ingen tvivlade på president Nixons som vinner sin andra valperiod. Han känner sig osårbar.
När sanningen kryper inpå, får hans närmaste män gå, för att hålla skandalen från presidenten.

Watergateförhören sändes på TV och alla tittar. Då fanns ingen Internet, och alla måste bara se om det verkligen kan vara så att president Nixon har full vetskap om de inbrott och sen de åtgärder som skulle sopa undan spåren fram till presidenten.
Då som nu avgår höga tjänstemän på löpande band.
Man inser till sist att presidenten ljugit alla rakt upp i ansiktet.

Watergate var ju redan på 1970- talet, men år 2006 stod vi i Kalmar fullmäktige inför en lögn, som kommunstyrelsen ordförande uttalade, vänd mot hela fullmäktigeförsamlingen.Självklart vill man tro på en politisk ledare när han tittar människor i ögonen samtidigt som han uttalar lögnen.

Det var när vi skulle ta beslut om det kinesiska Fanerduns etablering, jag ställde en fråga om underlag med redovisningar om företagets ekonomiska muskler. Inför hela kommunfullmäktige säger kommunstyrelsens ordförande att han har en redovisning, sex tättskrivna ark, som vi ska få se nästa dag.
Jag trodde honom.
Kom det några tättskrivna ark om ekonomisk redovisning? Nej.
Det var en helt ny erfarenhet för mig att en politiker kan ljuga så lätt om en så viktig fråga. Det var tyvärr inte enda gången.

Men nu, år 2019, är helt plötsligt  helt öppna lögner och felaktig statistik vardagliga nyheter från presidenten i USA.

Efter förvåningen på 70-talet över att Nixon, USA:s president, kunde ljuga , har vi tyvärr fått vänja oss vid att USA:s president Trump i princip snickrar ihop sin egen sanning varje dag.
Än värre är att han, med sitt misstänkliggörande, vänder människor mot varandra. Historien borde förskräcka, men vi lever i ett snabbt kommunikationslandskap som passar så bra för den som vill skapa sin alldeles egen sanning.

Idag vet vi alla  i att även presidenten i världens mäktigaste land kan ljuga när det passar honom. Jag hoppas att den medvetna lögnen som metod blir en parentes i historien. 

Inga kommentarer: