söndag, februari 03, 2019

Snön överraskar varje år

Nu är det vinter i Sverige igen.
Det är ju så härligt med snö och ljuset som nu kommer åter! Barnen åker i minsta backe och deras glada skratt smittar.

Men med 20 cm snö i januari så talar man också om snökaos norr om tullarna. Det blir lika överraskande som att sjuksköterskor behöver semester på sommaren.
Råden till allmänheten är att inte ta bilen om du inte måste. Räkna med att tågen inte kommer fram som de ska.
Flyg är inställda.
Lite tveksamt blir det då med beskedet om ersättning för ett annat färdsätt. Vilket färdsätt då?
Men kanske ingen ersättning ändå…… Är detta snöfall i januari kanske en sådan extraordinär händelse som gör att ersättningen inte betalas ut? Den som lyssnar på alla varningar och stannar hemma kan ironiskt nog , istället drabbas av strömavbrott i hemmet.
I Kalmar kan man inte säga att det kommit mycket snö, men jag är tacksam ändå att det snöröjs och grusas tidigt på morgonen runt den fastighet jag vaknar i.
Extra tacksam när jag ser kommunens gångbanor och cykelvägar i övrigt. Gick till centrum efter lunch och det såg ut som vanligt efter lite snö i januari. En äldre dam kom stretande med sin rollator i snömodden, och det är ju trist att inte kunna ta lite frisk luft, som faktiskt också är nyttigt även för gamla människor som vill hålla sig i form.
Den fina tanken ”fördel cykel” skulle nog  innebära att den som tar cykeln istället för bilen ska lita på att kommunen skottar cykel och gångvägarna först, så att pendlaren inte behöver ha en extra reservbil för taskigt väder. T.ex. några cm snö. Alltfler med rollator, men även t.ex. rullstol blir ju helt isolerade bara för att det kommer  ett litet normalt  snöfall i januari.
Nu gäller det om det blir snömodd eller om den fallna snön blir snömodd eller ett  knottrigt istäcke under veckan. 

Inga kommentarer: