tisdag, februari 12, 2019

Vallens soppteater (AB?)

I Kalmar startade en företagare för några år sedan en fantastisk  kulturverksamhet  och drev framgångsrikt ”Soppscenen” i Kalmar teaters byggnad.

Ja, verksamheten var alltför bra och populär. Var det rätt kulturverksamhet ? Inte kunde man ge det nödvändiga bidraget till ett företag, och bidraget drogs in enligt reglerna. Och verksamheten lades ner? Eller…
Nej , vem lurade i vassen, färdig att ta över, om inte socialdemokraten Jonas Hellberg!
Han stal helt enkelt företagsidén med ” Soppscenen”  rakt av. Utan bidrag? Eller…
Nej nu går bidraget genom ett avtal till  Kalmar Teaterförening.  Hellbergs bolag Vallens Soppteater har således inte fått något bidrag. Eller?
Men nu vill Jonas Hellberg,  socialdemokratisk politiker, ägna sig mer åt sina nya och tyngre politiska uppdrag i Region Kalmar län. Men han sitter kvar  i styrelsen för teaterföreningen.

Jonas Hellberg tyckte istället att driften av Soppteatern istället bör överlåtas till ett annat känt och välrenommerat nöjes- och evenemangsföretag i Kalmar. Kalmar Teaterförening ska emellertid fortfarande vara arrangör tycker Jonas Hellberg. Var det för bidragets skull
Jonas Hellberg är ju partikompis med Johan Persson som genom Destination Kalmar AB styr både kommersiell och kommunal besöksnäring. DKAB kunde ibland skämtsamt kallas det verkliga kommunledningskontoret eftersom det alltid fanns pengar till evenemang som kunde ge lite stjärnglans åt  sagde socialdemokrat. Var bidraget från S-styrda kommunen villkorat  till den S-styrda Jonas Hellberg verksamhet på teatern?
 ”Soppscenen” är en fantastisk affärsidè.
Synd att inte en kreativ företagare kunde få fortsätta med sin affärsidé, som hon försökte, men den fick för hård konkurrens av bidragsstyrda ”föreningen”.

Nu har Kalmar teaterförening  en överenskommelse med Kalmar kommun om vem som ska ta över Vallens soppteater. Kalmar kommun betalar teaterföreningen att anställa en person att driva Vallens Soppteater (AB?) på halvtid.
Kalmar är en fantastisk  kommun med en rik kulturmiljö och ett storslaget kulturarv!
Men Kalmar är ibland också en  kommun som känns väldigt, väldigt liten.

Nu är Jonas Hellberg ordförande i Stiftelsen för Länsmuseet i Kalmar.
Det är hittills en fantastisk verksamhet, som jag hoppas får fortsätta och blomstra och utvecklas också av egen kraft.

Inga kommentarer: