lördag, april 06, 2019

Ömsesidig respekt


Som tidigare beskrivits har lärare blivit anmälda när de skickat ut elever som stört ordningen i klassrummet. Det finns absolut lärare som aldrig borde blivit lärare, men respekten för varandra är ju en del av lärandet inför vuxenlivet.
År 2013 ser jag att Alliansregeringen i en skrivelse till riksdagen påtalar de utredningar man sätter igång med tanke på dåvarande skolinspektions granskning. Problem med likvärdighet och tryggheten har påtalats. Vad har därefter hänt under socialdemokraternas tid i regering.

Därför blir man ytterligt oroad när lärare inte känner det stöd de behöver i olika situationer och slutar i förväg. Det innebär så klart att inte heller barnen kan få det stöd de behöver, men skolplikten gäller. 
Ännu mer oroad kan man bli när den upplevda otryggheten ökar i skolan och att barnen inte tror att de vuxna i skolan kan hantera den. Bristande ordning i klassrummet ÄR ett problem som inte kan avhjälpas utan barnens föräldrar, legitimerade och skickliga föräldrar som får stöd och uppmuntran.
Alla måste förstå att alla vinner på ömsesidig respekt.

Var det bättre förr?
Jag flyttade ofta i min barndom och fick därmed prova många skolor. När jag kom från ”landet” till Malmö på femtiotalet fanns det skolor, där det förekom slagsmål på rasterna och inte ovanligt att  lärare undvek att gå igenom vissa skolkorridorer. Många skyller på skolval och frival men då var alla skolor kommunala (eller statliga, rättare sagt).

Man testades som ny i klassen med att ta en brottningsmatch , en styrkemätning, på väg hem från skolan. Jag klarade mig ganska bra vid dessa tester, eftersom jag var fysiskt stark och förstås tog i för folk och fosterland av ren rädsla. Fattigdom fick kompenseras med råstyrka, precis som idag egentligen.

Skillnaden då med i dag var att alla inordnade sig i den hackordning som man kämpade i. Så när vi idag talar om trygghet och klyftor i samhället, så har vi inte hela historien och hela utvecklingen helt klar. Skillnaden är nog att vi har större förväntningar på livet idag.
När man bara tittar på utvecklingen förvånas man över hur lite som hänt. Alla barn ska ha rätt att nå sin fulla potential i skolan. Det räcker inte att vara nöjd med godkänt. Barnen är Sveriges framtid och skolan är det viktigaste för att allt annat ska fungera i framtiden.
Största risken är socialdemokraterna som inte vill se problemen, utan målar upp en bild av att det är mycket bättre . Det är det inte.

Tyvärr är det så många barn som fortfarande far illa i sina hem och i skolan. Att våld i nära relationer fortfarande förekommer är ett riktigt nederlag för samhällsutvecklingen. Trots alla utredningar, debatter goda föresatser går förövare fria och fasaden hålls intakt , både i hemmet och i skolan.

Vi kunde förvänta oss ett tryggt samhälle och en trygg skola för våra barn med så höga skatter och så många myndigheter.

Inga kommentarer: