tisdag, april 30, 2019

Kina är en slug vän

Rumänien är sen årsskiftet ordförandeland i EU och är, liksom många, även europeiska länder, korrumperat. Traditionen har ju varit att man försöker bättra på anseendet innan sitt ordförandeskap, men nu tävlar dessa länder om att visa de egna musklerna inför folket. De ropar att EU ska lösa det mesta, men bidrar inte ens med ett ledarskap som ordförandeland.
Någon har inspirerat till slagordet ” Rumänien först” och här finns inte det ledarskap som EU behöver.
Vi vet ju hur den rumänska regeringen ignorerar delar av sin rumänska befolkning, trots allt riktat stöd för utbildning m.m. från EU. Domstolsväsendet försvagas.
De vill inte ta emot flyktingar, men vill gärna att egna befolkningen ökar men mer än hundra aborter registreras varje dag. Dessutom har fyra miljoner, oftast de unga och välutbildade har lämnat landet sen de gick med i EU. Nu kan de inte stänga gränserna, och många tar chansen.

Sanktioner skickar dem istället i händerna på extremister och Putin i Ryssland, så det finns inga bra maktmedel för EU att sätta emot.

På senare år har en ny storspelare trätt in i Europa. Xi Jinping, Kinas ledare har säkrat sin egen maktposition i Kina och håller som bäst på att göra övriga världen beroende av den infrastruktur och kinesiskt ekonomiskt inflytande som äter sig in överallt, även i EU:s länder. Detta får tuppkammen att växa på i övrigt små länder.
Belt Road Initiativ är inte bara vägar och järnvägar. BRI är omfattande samarbetsavtal inom de flesta områden, där EU:s länder hittills har samarbetat.
Det är tydligt att demokratiska länder i väst inte har en susning om hur de ska hantera Kina.

Inga kommentarer: