fredag, maj 24, 2019

Rösta för frihet och fred!

Fred och frihet är det Europa vi arbetar för.

Våra grannar i öst har levt under kommunismens förtryck så länge att de insett att friheten är en förutsättning för en växande ekonomi. Trots  bakslaget efter den ekonomiska krisen, strävar de ändå att anpassa sig. Och nu talar jag om människorna som lever i Europa.
Att många regeringar nu svängt från kommunism till nationalism är inte detsamma som att deras invånare vill det. Tvärtom flyttar de unga och hoppfulla nu från de länder som sluter sig kring sina egna snäva intressen. Arbetet för frihandel och demokratiska principer måste fortsätta, och det kan bara ske med ett fördjupat samarbete. Redan arbetar flera länder för att få ingå i gemenskapen och det ska vi bejaka.

Storbritannien har länge ställt sig utanför många sociala överenskommelser  i EU. EU kan förbättras på många sätt, men EU är det bästa fredsprojekt vi haft i vår del av världen!
Jag hoppas att även de ungdomar som aldrig upplevt krigen, ändå går och röstar för sin frihet att resa och studera tillsammans med ungdomar i andra länder.
Bara det  att våra grannar österut nu är medlemmar betyder att Östersjön är ett gemensamt ansvar istället för som tidigare, en gräns mellan öst och väst. Det innebär också att vattnen kan skyddas som ett särskilt känsligt innanhav med särskilda restriktioner för sjöfarten.  Det innebär också att vår närmaste omvärld styrs demokratiskt och  ser EU som en garant för framtida  demokrati och fred i sina länder.

Sociala pelaren bygger på 20 principer i tre kategorier: Lika möjligheter och tillgång till arbetsmarknaden. Rättvisa arbetsvillkor. Social trygghet och social integration. Det har EU arbetat med och harmoniserat sedan inre marknaden föddes. Det behövs ingen socialistisk ingenjörskonst där.

Socialdemokraterna vänder alltid kappan efter vinden och har på sista tiden bedyrat att de inte vill lagstifta om de sociala frågorna i EU. De har tonat ner frågorna, men ingen tror väl att Stefan Löfven samlat alla EU:s ledare till ett stort och kostsamt toppmöte i Göteborg för att bara fortsätta ”samtala” om dessa frågor som man ständigt ändå harmoniserar genom själva samarbetet.

Inga kommentarer: