lördag, maj 04, 2019

kluvna tungor på 1 maj


Magdalena Andersson talade på 1 maj under parollen ”jobb och framtidstro”. Säkert syftar hon på de turordningsregler, bättre omställningsvillkor och andra nödvändiga förändringar som S nu ska medverka till enligt januariavtalet. Det är bra att parterna skapar gemensamma regler, men det är åt skogen att de inte kunnat modernisera dem trots ”försök” enligt LO. Idag stänger avtalen in dem som haft ett arbete länge, länge, och stänger ute de som inget arbete haft på länge.

Samtidigt stod LO- basen, som suttit  med i S-ledningen och godkänt januariavtalet, på Larmtorget och larmade om samma avtalet. Han tyckte också att S kunde ta av statsskulden till extra välfärd.

Som vanligt talar S med kluvna tungor. Det är oansvarigt i en tid när människor alltmer tenderar att ta till sig den lilla del som passar dem själva. 48 % av EU-motståndarna från folkomröstningen 1994 om EU (då EG) har idag blivit 15 % av väljarskaran som idag vill lämna EU.

Statsministern undvek i sitt tal alla inrikes paroller och valde att tala om annat istället. Han vill stoppa skatteflykten i världen, och vem vill inte det? Men EU har i många år arbetat med ökad insyn i ländernas olika system för skattesmitare, och har också lyckats.
Det tjänar alla på. Det lustiga (eller olustiga i sammanhanget ) är att samme statsminister och hans parti absolut motsätter sig att EU blandar sig i ländernas skatter! Kluven tunga var ordet. V och SD vet inte heller för tillfället vilket ben de ska stå på. De sa en sak om medlemskap i EU innan riksdagsvalet och en annan sak nu inför EU-valet.

Stora delar av journalisterna i Sverige försöker inte ens förklara hur och varför beslut som är EU- övergripande tas.  Och detta efter mer än tjugo års medlemskap! Ett fåtal förtroendevalda kollar av olika beslut och EU- direktiv med tjänstemännen och hur många tjänstemän har kompetens eller intresse av att förklara hur allt hänger ihop? Om inte  den lokala politiska majoriteten är intresserad, finns heller ingen press på tjänstemän att sätta sig in i frågan. Hur ska någon då begära att invånarna ska veta?

Inga kommentarer: