onsdag, maj 08, 2019

Tack EU för freden!

Sammanhållningspolitiken är EU:s viktigaste investeringsverktyg för tillväxt och arbetsmöjligheter som bidrar till välfärden i vår Kalmarregion. Det förutsätter att regionala utvecklingsprojekt kan drivas, och det förutsätter i sin tur fortsatt regionalt stöd och fonder. Vad vill S spara på när de vill att Sverige ska vara det snålaste landet i EU?

Det samtidigt som S vill utöka de sociala frågornas betydelse i EU. Orsaken säger de, är att medborgarna är så missnöjda med att de blivit åsidosatta. Ja, de har ju inte lyckats så väl i Sverige, men jag tror det är en omväg till att socialisera EU. Socialdemokraterna vill likrikta alla människor att passa in och stöpas i den socialistiska formen.

Vad kostar inte det?
Hur partierna i Riksdagen ställer sig till dessa frågor och vad de vill att EU:s budget ska användas till, hade jag gärna hört lite mera om i partiledardebatten i riksdagen idag.
Men statsministern ville i brist på en egen konsekvent EU- politik hellre surra fast alla vid nationalistspåret och tyvärr var det där mycket av debatten fastnade idag.

I morgon 9 maj ,Europadagen, hedrar vi alla som stred och stupade för vår frihet. För fred har vi haft, trots alla utmaningar.
Vi som lever idag kan nu bidra till att Europaunionen blir ett fortsatt samarbete för fred och tillväxt i Europa. Friheten måste vinnas åter, varenda dag!

För efter den ekonomiska krisen i världen ligger protektionismen på lur, och liberaler i EU har kämpat för att frihandelsavtal och demokratiska överenskommelser kan hållas. Det är en balansgång på slak lina och även om motiven skiftar , är det spännande att alla partier både till höger och vänster nu vill vara med i samarbetet. 1-0 till EU säger jag. Vill dessa partier också snart kämpa för sammanhållning? Då blir det 2-0 till EU.

I morgon ordnar EU-institutionerna aktiviteter i alla 28 medlemsländerna. Jag hade en motion i Kalmar för säkert femton år sedan, som syftade till ett årligt arrangemang på Europadagen för att höja intresset för EU- frågor. Jag fick ett positivt svar, men intresset från socialdemokraterna var noll, så uthålligheten var också noll.
 

Inga kommentarer: