torsdag, juli 18, 2019

Förnya Europa

Så har EU tagit sig igenom ännu ett nålsöga.
När den största partigruppens kandidat kristdemokraten Manfred Weber, inte höll måttet för uppdraget som kommissionsordförande drog Angela Merkel, efter ett antal turer, överraskande, upp en ny kandidat ur rockärmen.

Att det denna gång blir besvärligare att fördela de högsta uppdragen beror på att det politiska landskapet är starkt förändrat. Partigrupperna är också förändrade, som exempel har liberala gruppen( tidigare Alde) på Macrons partigrupps  initiativ bytt namn till Renew Europe, ”Förnya Europa”. Det ska symbolisera att EU rör sig framåt. Bra tycker jag.

Men det var endast nio rösters övervikt , som den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen blev vald till EU:s nästa kommissionsordförande. Det är det tyngsta uppdraget i EU och på pappret är det inte många som slår hennes meritlista.

Hon ska nu sätta samman en kommission och presentera de kandidater som i höst ska frågas ut och godkännas av parlamentet.
Hon har lovat både bra och mindre lockande saker åt alla håll för att gå igenom nålsögat, men hon själv vill se ett samarbete som utvecklas och fördjupas.

Det var en sluten omröstning men intressant är att både Polen och Ungern sade sig lägga sina röster för henne som en kompromiss.
Både Polen och Ungern har ju så kallade artikel-7.1-förfaranden mot sig från EU för, att ha underminerat rättsstatligheten i länderna.

En kompromiss? Ja, det är ju så EU måste fungera för att röra sig framåt. Med tiden tror jag ändå att EU kommer att gå i två hastigheter där visionära länder rör sig framåt, medan några väljer att stanna upp.
Då hoppas jag att Sverige har en icke socialistisk regering som satsar på samarbete i de stora gränsöverskridande frågorna som ex. demokrati, miljö och säkerhet.

En kompromisskandidat är gott nog, för det är så ett fredssamarbete bäst  rör sig framåt för att förnya sig.

Inga kommentarer: