söndag, juli 21, 2019

Väx upp!

Många unga människor såras svårt men det får ju inte rättfärdiga hur en människa beter sig mot andra. Som väl är löser de flesta sina problem och går vidare.
Men vi har tidigare i historien sett hur ett sårat ego kan göra med en människa. Vi har sett hur folkmassorna då helt blint, men även beräknande, anpassade sig. De såg framför sig någon som kunde lösa deras problem.

President Trump är en affärsman och kortsiktigt ser det såklart ut som om han löser USA:s problem. Hans väljare tjänar kanske på nya handelsavtal, sänkta miljökrav och högre murar. Det sparas istället på miljöorganisationer och jämställdhetsarbete, ett mer långsiktigt arbete där vinsten inte direkt kan överföras till människornas eller USA: s budget.

Trump beter sig som en förorättad skolunge som stampar med foten om det går honom emot. Ja, ministrar har avverkats på så löpande band att det inte längre väcker någon större förvåning. Samarbeten sker endast om de får framstå som hans initiativ.

Han framstår som en förvuxen tonåring med förkärlek att filmas med helikoptrar och redan startade flygplan. Gärna militära. Brum, brum.
Men där har han bara plagierat president Putin, som ett tag ville framstå som den aktiva presidenten, som alltid var på väg till ett viktigt möte.
Likt många tonåringar tittar också Trump gärna på TV, sägs det, och i twitter slår han väl de flesta.

När inte Trump hade något annat att klaga på, försökte han så tvivel om Barack Obama är född i USA så ursprunget har betydelse för Trump, och attacken borde såklart sårat Obama.  Tänk om han hade låtit det bero.

Men Barack Obama har också i ett middagstal  sårat Trumps ego så djupt, att varje beslut utåt sett, under Trumps presidenttid har syftat till att riva upp de förändringar som genomdrevs av Obama. Hämnd.

Men ännu värre blir det nästan när han framstår som om han med ett telefonsamtal kan påverka Sveriges rättssystem. Därmed visar han sin okunskap eller bristande respekt för Sveriges ett demokratiska system.

 

Men det skulle bli värre.
Send her back!

Det var vad supportrarna skanderade efter Trumps uppfodrande tal om att några för honom oppositionella, men demokratiskt valda politiker kunde resa hem om det inte passade. Hem är USA för alla fyra, men ursprung har tydligen stor vikt för Trump. Här riskerar han att legitimera alla de amerikaner som verkligen i praktiken gör skillnad på hudfärg och ursprung. Det kan inte gömmas undan utan måste upp i en sansad diskussion, där alla ledare har ett stort ansvar.
Att lägga locket på är livsfarligt  vi måste även i Sverige diskutera med respekt för varandras olikheter och åsikter.

Att vara vald till president i världens mäktigaste land innebär dock ett mycket större ansvar än det egna egot.

Inga kommentarer: