fredag, juli 26, 2019

Hoppfullt initiativ

Nu har det hänt igen och det händer hela tiden att hundratals människor dör på medelhavet. Vi vet bara inte hur många. Trots att EU utbildar och betalar för att Libyen ska stoppa båtflyktingar från att resa över medelhavet, är människor beredda att betala skrupelfria människosmugglare och riskera sina liv på havet. I EU:s asylsystem ingår ett förslag om en omfördelning av flyktingar vid stora migrantströmmar. Men förslaget sitter sedan 2016 fast i ministerrådet där det blockeras av länder som t.ex. Ungern.

Ungern har dessutom infört en ”stoppa Soros-lag som kriminaliserar människor eller verksamheter som hjälper asylsökande. Det blir lite motsägelsefullt eftersom ett fåtal flyktingar vill komma till Ungern och det endast finns få flyktingar där. Inte ens många av Ungerns egna ungdomar vill stanna i sitt hemland, vilket gjort att Ungerns regering med olika förmåner försöker locka sina kvarvarande invånare att föda fler barn.
EU-kommissionen vill dra Ungern inför EU-domstolen för stoppa Soros- lagen

Det är därför väldigt hoppfullt att Finland, som är ordförandeland i EU, utanför samarbetet samlat en rad utrikes och inrikesministrar i Paris, för att med ett fransk-tyskt dokument, gå vidare med en egen omfördelning av migranter som kan räddas på medelhavet. 14 medlemsländer är intresserade och åtta deltar aktivt i arbetet.

Självklart är det bäst om människor inte måste fly från fattigdom, miljöförstöring eller krig, för idag tjänar bara cyniska människosmugglare på människors förhoppningar om en bättre framtid.
Men även om dessa viktiga fördelningssamtal sker utanför EU:s formella ram, kan detta vara ytterligare ett steg på vägen mot EU i flera hastigheter.
Sveriges regering verkar stå som passiv åskådare även i detta samarbete.

Inga kommentarer: