söndag, juli 07, 2019

Vanligt folk och svenska värderingar

Statsministern vill blanda sig med vanligt folk istället för en elit med lobbyister och näringslivsintressen.
Nu riskerar ju inte statsministern någonting eftersom socialdemokraterna ändå får utnyttja en hel dag i Almedalen. Finansministern och övriga ministrar får ju betalt för att bevaka alla seminarier och fånga upp det lobbyisterna har att säga.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet använder samma polarisering som flera partier använt gentemot samarbetet i EU och närmar sig därmed de populister som nu besätter regering efter regering i övriga världen.

Som om inte det var nog att ställa folket mot eliten pågår sedan några år en tävling om att vara mest för de svenska värderingarna.  Nu tävlar nästan alla partier om att hylla svenska värderingar och att ”de” som kommer hit ska anamma ”våra” värderingar.  Jag har sagt det förut och säger det så många gånger som det behövs. Det finns svenska lagar som alla ska följa. Punkt.
Denna tävling om identitetspolitiken blir så konstruerad för ingen människa har exakt samma värdering som en annan. Vi som har liberala värderingar vill ju gärna utveckla samhället i liberal riktning. Men det liberala samhället är inget färdigt folkhem som, människor ska formas in i. Jag vill  att människor själva ska ges möjlighet att forma ett bättre samhälle, och som ju aldrig blir helt färdigt. Vi slår alla vakt om en svensk välfärd som är tillgänglig för alla, men olika partier har olika mening om hur den välfärden ska utvecklas för att bli bättre. I en demokrati får dessa meningar brytas mot varandra. I en demokrati är alla vanligt folk där en röst på valdagen är lika mycket värd som en annan.

Elitistiska tankar och beteende kan dock hittas lite varstans. Kanske speciellt hos den som lätt kan välja bort Almedalen och ändå veta att man  ändå får lika mycket uppmärksamhet.

Civilisationen fortsätter framåt och människan har idag inte samma värderingar som förr. Viktigast är att våra olika utgångspunkter kan bygga på forskning och kunskap och att vi kan ha en öppen diskussion som berikar både oss och svensk utveckling.

Vi måste inte gilla varandra, men jag tror att det är möjligt att leva sida vid sida och respektera många olikheter.  Ve och fasa om vi bara tvingades leva i en internatskola med ”gemensamma värderingar”.  Hu så trist! Jag tror vi måste lära ut respekt för varje individs rätt att få utvecklas och bidra, på sitt sätt, till vårt samhälles utveckling.
Har det vanliga folket svenska värderingar? Inte vet jag? Vi har trivselregler i skolan och i arbetslivet. Vi har lagar i samhället som vi alla enats om i öppen debatt och demokratisk ordning. Det måste få konsekvenser att bryta mot dem. Det borde inte vara en nyhet, men har tydligen blivit det i socialdemokraternas folkhem.

Inga kommentarer: