söndag, augusti 11, 2019

Avveckla beroendet av Turkiet

Britter i Sverige har nu bråttom att bli svenska medborgare och samma gäller för svenskar som lever och arbetar i Storbritannien. Dubbla medborgarskap är tillåtet.

Boris Johnson vill dessutom ge gräddfil för rika till universiteten. Det är helt i linje med Brexitförespråkarnas syfte med ett utträde, att kunna välja sina invånare. De ser ett Storbritannien i ljuset av vad landet varit i en helt annan tid. Det kan ju faktiskt sluta med att även den egna unionen spricker och det bara blir ett ensamt England kvar i en framtid. Det vore sorgligt, för det innebär också att gamla konflikter kan blossa upp.

I brittiska taktiken ingår tydliga eftergifter från EU på det utträdesavtal på mer än femhundra sidor som 27 medlemsländer under nästan tre år förhandlat fram med Storbritannien.
De som hotar med en hård Brexit tror att EU ska bli mera följsamt, men EU- länderna behöver nu ägna mer tid åt EU: utveckling och framtida säkerhetsfrågor. Hela organisationen ska starta om  i höst med nya politiska ledamöter och höga tjänstemän. Vi har inte tid med Brexit.

Migrationsfrågorna förblir olösta.
Bara i år 2019, har 3000 människor drunknat på sin flyktväg till Europa. Det är sådana tal att vi inte kan ta in hur det är, när hopp vänds i insikten att det kanske slutar här i havet. Och mörkertalet är så klart stort. Lättare är det att föreställa sig vilken lycka att se strålkastarna från en räddningsbåt.
Antalet räddningsbåtar har tyvärr minskat efter att inga länder tar emot de båtar som kommer med räddade människor.

Men Röda Korset har nu del i en räddningsbåt som redan på de två första dygnen i tjänst har räddat 440 människor i sjönöd.
Det är inte rimligt att EU ska luta sig mot Turkiet som i princip bara vill bygga flyktingläger på andra sidan gränsen till Syrien.
Storbritannien får, liksom andra länder,  förr eller senare se att de hade behövt den utländska arbetskraft som faktiskt redan börjat lämna landet.

På samma sätt hoppas jag att regimerna i de fattiga länderna människorna flyr ifrån, får insikten att sluta med korruption och krig, och istället uppmuntra  unga människor  att utbilda sig och arbeta i det egna landet.
Jag tycker vi bara ska ge bistånd till de länder som verkligen satsar på de egna invånarnas framtid och kan visa att biståndspengarna går direkt dit.

Inga kommentarer: