fredag, augusti 23, 2019

Vilken manifestation för frihet!

Den så kalllade Baltiska kedjan – en 60 mil lång mänsklig kedja genom de baltiska sovjetrepublikerna Estland, Lettland och Litauen – var en manifestation för självständighet från Sovjet. Den 23 augusti 1989 höll två miljoner demonstranter från de tre länderna varandras händer under 15 minuter. 
För att kedjan – som sträckte sig hela vägen från Vilnius, till Riga, till Tallinn – skulle kunna genomföras behövde drygt 200 000 personer från varje land delta. Den var då den längsta mänskliga kedjan som bildats. Hand i hand för friheten! Vilken manifestation.
Den baltiska frihetsrörelsen togs inte på allvar på alla håll i väst och balterna behövde åstadkomma något alldeles extra för att manifestera sin vilja.
Och det gjorde de verkligen! Men ingen hade väl då anat att befrielsen var så nära. Men det var tuffa år när Ryssland stängde av bränslekranarna och alla bilar ett tag stod helt stilla i de baltiska länderna. Sjukvårdspersonalen fick ägna sig åt att fixa bensin till ambulanserna och sjukvården var hårt drabbad.

Jag jobbade på Länssjukhuset som narkossjuksköterska och vi samlade där ihop allt materiel som vi inte kunde använda på vårt sjukhus och det togs tacksamt emot av våra grannar i öst.

Men Sverige fick nu grannar som bröt sig loss från socialismen och strävade mot demokrati och EU- medlemskap. Det betyder mycket för Sveriges säkerhetsläge, även idag, med ett alltmer auktoritärt och opålitligt Ryssland.  

Ryssland  visade sin makt och gick in i Ukraina och tog över Krimhalvön. I samband med omvärldens sanktioner mot Ryssland uteslöts Ryssland ur G8 som blev G7 eftersom Ryssland då uteslöts ”tills de ändrat kurs”.  G7-gruppen består idag av USA, Italien, Japan, Kanada, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Som brukligt med beslut som tagits under Barack Obamas ledning, föreslår president Trump nu att Ryssland ska få vara med igen. Vid det förra G7 – mötet lämnade president Trump mötet i förtid. Får han inte stå i centrum ser det ut som om han söker uppmärksamhet på sitt vis.  Ukraina vädjar nu till G7 länderna, som ska träffas i helgen, att hålla Ryssland utanför.
Idag knakar G7 , eftersom läget också är ansträngt i de enskilda länderna. Det är då än viktigare att ländernas ledare träffas. Om de slutar träffas ska vi verkligen bli oroliga.

 
 
 
 
 


Inga kommentarer: