fredag, oktober 11, 2019

Ett fredspris i tiden

Underbart att vi påminns om en demokratirörelse i i världen. Fredspriset tilldelas Abiy Ahmed , Etiopiens premiärminister. Han startade i raketfart med reformer, och det är nog nödvändigt i ett land som inte känner till demokratins spelregler. Dessvärre används även snabba processser av demokratiskt valda politiker när man stänger till insyn och omöjliggör en rimlig diskussion hos allmänheten. Det sker även i Sverige.

Så klart är demokratiska reformer inte populära hos krafter som haft fördelar av en hård diktatur.
Likaså har politiska fångar befriats och oppositionella  fått mera frihet, och det kan så klart inte alla hantera , om man inte levt i en fri tillvaro.
Sen är ju inte frihet detsamma som att göra vad man vill. I ett fritt samhälle ska alla ta ett enskilt ansvar för både sin egen tillvaro och det genensamma . regler måste följas annars utbryter kaos.

Det är såklart mycket svårare att  leda en demokrati där människor har rätt att ifrågasätta .
Att ständigt slitas mellan olika viljor och erfarenheter sliter, men det är demokratins pris och jag önskar Etiopiens folk all lycka. Idag får de vara ett  friare folk och stolt över fredspriset.
Jag önskar verkligen att utvecklingen där inspirerar andra länder.

FN måste uppmuntra och stödja en nyvunnen demokrati. tyvärr klarar inte FN av att enas om gemensamma fördömande och sanktioner av Turkiet.  Sorgligt!

Turkiet diktator säger" om ni kallar detta en invasion skickar jag alla  tre miljoner flyktingar till EU.
Nu vet vi att vi varken kan lita på   Turkiet eller USA, de två bäst militärt rustade länderna i NATO.
Maktbalansen ökar inte när USA smyger ut med svansen  mellanbenen och  lämnar sina allierade till

Det är jobbigt att hantera en demokratisk process och därför ska ska det ske i samråd, när alla fått lägga fram sina förslag och argument.
Lättare såklart när alla är beordrade att tycka lika. Men det blir inte riktigt lika bra.
Men roligare i Liberalerna blir det där vi tillåts ha olika ståndpunkter som ska stötas och blötas,
Vi vet när demokratin hotas och det låter vi inte hända.

I Etiopien ska medborgarna lära sig alla spelregler som man beslutar om. Men de är fantastiska hjältar om de klarar en demokratisk utveckling  i denna svåra tid.
Jag lyfter på hatten och önskar all lycka!

Inga kommentarer: