måndag, oktober 28, 2019

Alla länder behöver utbildad arbetskraft!

Unga människor flyr från arbetslösheten i sina länder för att hitta ett arbete och en framtid. Rika länder ropar efter välutbildad arbetskraft. Fattiga länder dräneras på de bästa. Den inre marknaden lockar unga att flytta ifrån länder som utvecklas alltmer protektionistiskt. Japan har en resa att göra.

Fram till år 2000 föddes väldigt många barn i Japan och 98 procent av arbetskraften hade japanskt ursprung. Förutom att locka sjuksköterskor från Filippinerna till Japan har heller ingenting från regeringens sida gjorts för att locka dit den arbetskraft som så desperat behövs. De sjuksköterskor som sökte sig till landet var dessutom tvungna att klara ett prov som var så svårt att bara en tiondel klarade det.  Motviljan mot utländska medborgare gällde både arbetskraftsinvandring och asylsökande.
Nu inser de (liksom  Italien) att allt färre kommer att få försörja allt fler. Ekonomin och välfärdsstaten är hotad. Det finns redan 1,6 jobb på varje arbetssökande och arbetsstyrkan förväntas minska från 67 miljoner 2018 till 58 miljoner 2030. En klar lösning är invandring. Endast 2 % av arbetsstyrkan i Japan är född utomlands jämfört med 17 % i USA. Regeringen har i smyg släppt in fler utländska arbetare, i många fall förtäckta som studenter.

Nu vill man locka till sig arbetare inom flera industrier, däribland byggnation, varven och också personal för att ta hand om den äldre befolkningen. De kommer att få visum som sträcker sig över fem år, åtminstone till att börja med, men de kommer inte att få ta med sig sina familjer. Det kanske blir nödvändigt när de inser att de inte vill förlora en rutinerad arbetskraft. Fler kvinnor arbetar och dagis blir allt mer tillgängligt, så det går på rätt håll.
Man prövar nu att övertala dagens anställda att arbeta längre, att uppmuntra fler kvinnor att komma in i arbetslivet och att släppa in fler invandrare och de har gjort framsteg på alla tre punkterna. Andelen arbetare över 65 år är de högsta i G7, andelen kvinnor i arbetslivet har nyligen passerat USA. Bolagen däremot är ivriga att investera i robotar för att öka produktiviteten. Om japanerna som föds nu kommer att leva till dess att de blir 100 år, vilket är troligt, måste människorna gå i pension långt senare än vid 70 år.

För oss i Sverige gäller det att mobilisera all kraft på att de unga, både med svenskt och utländskt ursprung, skaffar sig en bra utbildning och ett arbete. Företagen ska uppmuntras att anställa nyutbildade, och tröskeln måste sänkas för de som inte har en utbildning. En praktik som motiverar till fortbildning och fler möjligheter, även utan de "rätta" kontakterna.   Det måste bli en modernisering av ”den svenska modellen”, som annars kommer att lägga hinder i vägen för både ekonomi och människors utveckling.  Alla som kan arbeta skall göra det. Sverige kan bli ett möjligheternas land!  

Inga kommentarer: