onsdag, oktober 09, 2019

Hur bidrar Sverige ?

Sveriges förslag till kommissionär har klarat utfrågningarna. Det återsår dock ett beslut att godkänna kommissionen i sin helhet.
Hon fick mycket frågor där hon av naturliga skäl inte kunde föregå processen framåt, men samtidigt saknade man en inriktning och lite entusiasm  och hopp om hennes väg  och strategi framåt.

Jag är glad att vi idag har ett EU, som visserligen drar åt olika håll, men likväl hålla ihop. EU  ställs ständigt på prov av de nationalistiska ledare , speciellt Trump, som är helt oförutsägbar , både vad gäller utrikespolitiik och handelspolitik .
Han ser ut att se världen som en spelbricka, där han provar sig fram eller låter senaste ingivelsen styra. Hans hämnd mot Obama är tydlig i varje nytt drag.
Det är olustigt hur hans supportrar hejar på oavsett han sviker allierade i kampen mot IS eller försöker förhindra obekväma vittnen att vittna i en utredning av honom själv.
Turkiet, Iran, Irak, Syrien. 
Ingen vet vad som händer när USA spelar med alla som insats.
Det vi vet att även andra länder påverkas, och till sist även USA, som kan tappa kontrollen.

EU - länderna har också ett obehagligt beroende till Turkiet, och är definitivt inte rustat för , att på ett humanitärt sätt, möta nästa flyktingvåg. Hoppfullt är dock det informella samarbete som startats av Frankrike för att EU  ska ta ett ansvar för dödsfärderna på medelhavet.
Samtidigt måste ett bättre samarbete upprättas för att hindra kriminella att utnyttja desperata människor på flykt.
Här får Ylva Johansson ett viktigt arbete , där alla länder vill att något annat land tar ett större ansvar.
Ingen lätt ingång i ett samverkansavtal, men nödvändigt och brådskande.

Inga kommentarer: