lördag, februari 16, 2008

Vad är det rätta priset för ett dött Kvarnholmen?

De som nu vill höja Parkeringsavgifterna vill bara en sak. De vill bevisa att bilisterna inte behöver bilen till centrum. Och de kommer säkert att få rätt, men till vilket pris?

I Kalmar är det redan en väldigt hög andel människor som går eller cyklar till jobbet och det kan ändå några till som kan samåka eller cykla. Ska man handla är det mera självklart att man tar bilen, lika så om man har barn eller har svårt att röra sig.
Parkeringsutredningen visar på att det redan nu finns en brist på flera hundra parkeringsplatser, och snarare försvinner det parkeringsplatser, än det tillkommer några. Vi vet också att kommunen kammar hem en rejäl vinst redan på befintliga P-platser, så de är inte subventionerade på något vis.

Detta känner alla politiker till, men det är bara Folkpartiet som konsekvent drivit frågan om ett P- hus som en lösning i centrum. Var och en förstår ju att det inte går att använda den värdefullaste marken till markparkering.

Första gången som jag upplevde att Centrumföreningen blivit engagerad i detta var år 2000 då vi fick en föredragning i Gatu- och parknämnden.
Sedan dess har majoriteten bara låtit påskina en vilja till fler P-platser i samband med valrörelserna.
Men bakom kulisserna finns en ovilja till fler P-platser i Centrum.

Den förra Centrumledaren och den nuvarande har framhållit parkeringsfrågan som en ödesfråga för Centrumhandelns överlevnad, och jag delar deras oro.
Att just nu, när Handeln i kvarteret Bilen skall etablera sin kundkrets, mota ut den bilburna shopparen från Centrum, visar ju att alla vackra ord om att stärka handeln i Centrum inte är värda någonting. Att skapa en stress runt bilparkering kan säkert mota ut några bilister och då får ju de bilfientliga rätt.
Men den skada de redan har orsakat för centrumhandeln, kan ta många år att reparera.
Jag tror inte det är priset i sig som är det avgörande, utan att man får betala för en allt sämre parkeringsservice.
Det är nu ett parkeringshus skulle stått klart och Kalmar, som centralort i regionen, hade då fått full uppväxling av den positiva utveckling som sker runt om i Kalmar.

Inga kommentarer: