onsdag, februari 27, 2008

Det blåser både inne och ute

"Var är parkeringsnormen" frågade jag på måndagens fullmäktige, eftersom ett förslag till parkerinsnorm, som tagit ca ett helt års arbetstid att få fram, lades undan före valet 2006 och sen aldrig tagits fram till beslut. Den P-norm som gäller är från 80-talet!
Men det visar sig att man inte vill rätta sig efter någon modern P-norm när man bygger i stan, och det kan ju förklara varför det blir allt färre parkeringsplatser.
Det är ju också slöseri med arbetskraft att beställa stora utredningar som man sen lägger åt sidan för att man inte vill ha några normer(eller inte kan enas om dem).

Annars var det ägardirektiven som skulle varit det tyngsta ärendet, men det återremitterades för beredning av socialdemokraterna. Det är anmärkningsvärt att den regerande majoriteten lägger ändringsförslag på sina egna förslag till ägardirektiv först inför KF.
Ägardirektiv beslutar vi om varje år och vi skulle kunna börja arbeta med dem i oktober.
Det är det viktigaste instrumentet vi har för att styra de kommunala bolagen och jag har efterfrågat en bred process där vi jämkar in våra förslag.

Nu kommer väl Peter Akinder att klaga i Östran igen, för att jag har synpunkter på handläggningen av ägardirektiven, men jag får väl stå ut med det.
I Östran stod också att jag gärna sitter i det kommunala bolaget som vice ordförande.
Ja nu är det så att kommunbolaget väljs ur kommunstyrelsens arbetsutskott, och jag har sagt (står t.o.m i våra förslag till ändringar av ägardirektiven) att vi får göra det bästa av att bolagen nu finns. Men jag är gärna utan flera av de kommunala bolagen, som hellre kunde få vara enskilda företag eller kommunal förvaltning.


När Salve också införlivades med kommunbolagets styrelse kände vi oss ändå tvungna att skriva följande protokollsanteckning till beslutet.



"Protokollsanteckning
från Folkpartiet liberalerna

Varje koncentration av makt till offentlig verksamhet, företag eller inom organisationer kan leda till att individens rättigheter och integritet åsidosätts. Dessutom hindras nya idéer, nya produkter och nya lösningar på gamla problem.
Folkpartiet liberalerna har motsatt sig bildandet av Salvestaden i Kalmar AB och
nu vill vi självklart medverka till att bolaget avvecklas så fort som möjligt.
Folkpartiet liberalerna kommer, med den begränsade förmåga till självständigt agerande som finns i kommunala bolag, att försöka motverka de effekter som beslutet kan medföra.
Att kommunbolagets styrelse går in som styrelse även för Salvestaden i
Kalmar AB väcker flera farhågor:
- en icke önskvärd maktkoncentration
- kommunbolagets styrelse som samordnande och övergripande funktion riskerar att urholkas
- hinder för ledamöterna att tacka nej eller avsäga sig uppdraget, utan
att lämna Kommunbolaget AB

Inger Hilmansson"

Inga kommentarer: