måndag, februari 04, 2008

är ägardirektiven så oviktiga för majoriteten?

Ägardirektiven är ett av kommunens viktigaste styrdokument för de kommunala bolagen.
Idag på kommunstyrelsen blottades verkligen socialdemokraternas lättsinniga syn på sitt ansvar som styrande. Ett tjänstemannaförslag lämnades till förra veckans au och skulle idag beslutas på kommunstyrelsen. Man måste klandra majoriteten för en dålig framförhållning, eftersom ägardirektiven ska beslutas varje år före bolagsstämmorna, och borde kunna planeras i god tid. Jag lämnade in vårt förslag till ändringar och tillägg som en protokollsanteckning och beklagade den korta tid vi haft till förfogande i partiet.

Då meddelar Johan Persson, att inte heller socialdemokraterna har bearbetat förslaget!
Att lämna ifrån sig ett beslutsunderlag till kommunstyrelsen som man inte har diskuterat tycker jag är väldigt lättsinnigt. När det dessutom gäller de kommunala bolagen som omsätter så många miljoner kronor, är det rent oansvarigt.

Men litar vi så dåligt på styrelse och Vd att vi måste skriva ägardirektiv?
Nej vi litar egentligen så mycket på dem att vi tycker att de kan vara helt privata och verka på en konkurrensutsatt marknad.

Några bolag, som styrs av lagar, som t.ex. Kalmar Vatten AB, borde läggas in i kommunens förvaltning.
Så det handlar naturligtvis inte om det, utan att ta sitt ansvar som skattebetalarnas (ägarnas)
representanter.
När de lämnar in sina pengar till kommunens gemensamma intressen måste de veta att vi tar hand om deras pengar på ett seriöst sätt.

I Salvebolaget satt en politisk styrelse tillsammans med privata ägare och där skulle man alltid ”investera för att utveckla och kunna sälja”. Bara Fp sade konsekvent nej till detta spektakel.
De investeringarna bekostades med lån som kommunen borgade för. 20 miljoner i skuld!
Det ska nu betalas med invånarnas skatter.
Tyvärr verkar det som om socialdemokraterna inte lär sig....

Inga kommentarer: