Ska skoltrötta elever få läsa på distans? Ibland kan ju nya metoder vara värda att testa i liten skala, men skolan är ju så mycket mera än bara inlärning.
Vad datorn är bra på, är att den inte diskriminerar den som sitter vid tangentbordet. Det spelar ingen roll om du är kort eller lång, datorn mäter bara det du presterar. På så vis kan datorn vara en oas för studerande som ofta kommer på kant med sin omgivning.
Vad behöver man lära sig inför arbetslivet? Jo, självklart den kompetens som jobbet kräver, men även att passa tider, hålla överenskommelser, planera sin dag.
Vad arbetsgivare mer och mer efterfrågar är en attityd som gör att du kommer till jobbet även om det tar emot. Att planera så att du kommer i rätt tid. Karriärvägar finns nästan alltid för dem som dessutom lägger extra engagemang på att förbättra sig på alla vis.
Kan det vara rätt signal att man ska stanna hemma och plugga vid datorn när det tar emot att gå till skolan? Det tycker jag är att abdikera inför hopplösheten. Dessa ungdomar har ju ofta föräldrar som behöver stöd i sin föräldraroll. Den ungdom som ofta kommer på kant med sin omgivning kan växa genom det genom att träffa en duktig lärare. Vi såg ju alla med klass 9 A, att det omöjliga blir möjligt. Men dessa lärare behöver också stöd i sin lärarrroll. Därför ska byråkratin i skolan överlåtas åt dem som är bäst på det, och lärare och rektor kan ägna sig åt att uppfylla målen.
Här behövs mer samverkan mellan alla aktörer, och vuxenvärlden måste öppna dörrarna även för strulpellarna. Det finns möjligheter att lyfta de som startar med sämre förutsättningar än andra. Men det får inte ske utan krav på motprestation, för då växer vi inte som människor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar