tisdag, juni 16, 2009

Tydlig skiljelinje i våra alternativ!

Gårdagens budgetmöte visade en tydlig skiljelinje mellan Alliansen och Vänstermajoriteten.
På grund av mer än 10 år av försummade finanser, fanns det i princip bara 5 miljoner att fördela när alla myndighetskrav och demografiska hänsyn var justerade. Detta efter en skattehöjning och 3 procent akut sparande i alla nämnder.

Dessa gav vänstermajoriteten till samhällsbyggnadskontoret för att fördubbla antalet detaljplaner.
Detta trots att man inom Budget i Balans arbetet omorganiserat i rationaliseringssyfte och skapat en fysisk planering där prioritering är ledordet. Att ge ytterligare pengar in i organisationen visar att man inte själva tror att omorganisationen ger någon effekt.
Vitsen var ju att jobba smartare och effektivare. Det som saknas är enligt initierade
grundarbetet med en översiktsplan, tidig dialog med de berörda och tydlig politiksk prioritering när nya förslag kommer in.

Annars lägger de tonvikten på utomkommunala frågor som ska lösas och hur bra vi (politikerna?) måste bli på marknadsföring och besöksnäring.
Det är ju siffror som gärna stiger ändå när kronan är svag och Kalmar som har Öland som granne har verkligen en potential. Frågan är om vi politiker också ska ta över nöjesbranchen.


Alliansen gick fram med en egen ekonomisk inriktning där vi satsar pengarna på skola, elevhälsa och rehabilitering m.m. mjuka värden. Vi sparar på projektverksamheten och nöjesbranchen.

Kalmar ska vara en bra kommun att bo och leva i!
Det är inga stora pengar men för de människor som berörs är det kanske livsavgörande.
Det är inte så lätt att sälja in långsiktiga projekt när Johan Persson kör sina säljargument med hela Destinaton Kalmars marknadsföring i ryggen. Men det är i tider när det finns små summor att fördela som skillnaderna i politiken märks som mest.

Jag återkommer om budgeten senare......

Inga kommentarer: