onsdag, juli 15, 2009

Lagda kort som flyger iväg...

Lagt kort ligger säger Johan Persson än en gång när det gäller en fotbollsarena i Kalmar.
Så sade han också när vi skrev det första avtalet som innebar mer än fem miljoner om året i 25 år till Kalmar FF. Detta ställde även jag upp på, eftersom det också var ett löfte, att ingen skulle svika den överenskommelsen. Men han svek även denna gång.

Han ställde sig på torget 1 maj och han =kommunen, lovade en arena år 2010 !
Men i den stund han gav det ovillkorade löftet om en fotbollsarena, visste alla att han var beredd att gå mycket längre för att få klippa bandet ett valår. Han startade den karusell som nu snurrar just på grund av att det finns en utlovad kommunal borgen på 100 miljoner!

Jag ser tyvärr ganska snabbt likheter med kommunens borgen till Salvebolaget.
1. Det är någon annans fel att det inte startar som man har tänkt sig.
2. Kalkylerna vill alla så gärna tro på, att ingen vill göra en verklig analys av riskerna.
3. Nu som då är det tiden som är fienden. Om vi bara hade fått gjort det i går hade allting blivit helt annorlunda.
Jag väntar bara på den fjärde likheten:
4.Det är de som ifrågasätter hanteringen med kommunal borgen, som fäller det, ett återkommande mantra.


Evenemangsarena där man kan ha en mängd aktiviteter, (motorcross är väl nästan det enda som uteslutits) är den komplettering som gjorts i efterhand. Men vad kan man göra på en arena med naturgräs?
Menar man, som jag gör, vad man säger med att sänka skatten i Kalmar till riksgenomsnittet och helst under, måste man också våga prioritera bland alla risker som en kommun måste ta.
Om man vill gå på bio, ishockey eller fotboll det väljer man vid entren och kassan där.
Föreningsbidrag för alla föreningar är viktigt och att ha pengar till den verkligt viktiga ungdomsverksamheten, även i fotboll, anser jag är viktigare än att riskera skattepengarna på proffsverksamhet.

Jag hoppas därför att Kalmar FF nu kan mobilisera företag och sponsorer som medfinansiärer, så att risken för skattebetalarna kan minskas. (vår reservation finns på FP:s hemsida)
Men att lagt kort ligger bara gäller den dag det sägs, har jag lärt mig .

Socialister i alla länder har alltid varit barnsligt förtjusta i olika monument att visa upp, även om arbetande människor får allt mindre kvar i plånboken efter skatt.

Inga kommentarer: